Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć. Pokroić na połówki. Usunąć pestki.
Do miski wsypać 4-5 łyżek mąki pszennej. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem - 3 łyżki. Dodać trochę mleka. Pomieszać delikatnie składniki w dołeczku zagarniająć trochę mąki. Zostawić aż drożdże zaczną pracować. Pojawią się bąbelki. Dodawać powoli mąkę, resztę mleka, rozbełtane jajka wymieszane z resztą cukru. Wyrobić. Dodać płynne masło. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę. Ładnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki. Najlpiej skórkami do ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika i odpalić piekarnik. Jak piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni, to piec ciasto 40-50 min.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.
Smacznego.