Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14578
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14578
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć. Pokroić na połówki. Usunąć pestki.
Do miski wsypać 4-5 łyżek mąki pszennej. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem - 3 łyżki. Dodać trochę mleka. Pomieszać delikatnie składniki w dołeczku zagarniająć trochę mąki. Zostawić aż drożdże zaczną pracować. Pojawią się bąbelki. Dodawać powoli mąkę, resztę mleka, rozbełtane jajka wymieszane z resztą cukru. Wyrobić. Dodać płynne masło. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę. Ładnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki. Najlpiej skórkami do ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika i odpalić piekarnik. Jak piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni, to piec ciasto 40-50 min.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.
Smacznego.