Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 932
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13565
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 932
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13565
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć. Pokroić na połówki. Usunąć pestki.
Do miski wsypać 4-5 łyżek mąki pszennej. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem - 3 łyżki. Dodać trochę mleka. Pomieszać delikatnie składniki w dołeczku zagarniająć trochę mąki. Zostawić aż drożdże zaczną pracować. Pojawią się bąbelki. Dodawać powoli mąkę, resztę mleka, rozbełtane jajka wymieszane z resztą cukru. Wyrobić. Dodać płynne masło. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę. Ładnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki. Najlpiej skórkami do ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika i odpalić piekarnik. Jak piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni, to piec ciasto 40-50 min.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.
Smacznego.