Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzieli bez unoszącego się w całym domu zapachu drożdżowego ciasta, a nie zawsze masz czas na pracochłonne wypieki, z pewnością polubisz poniższy przepis. Drożdżówka ze śliwkami to smak dzieciństwa, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Musisz dać ciastu nieco czasu na wyrośnięcie, ale poświęcisz mu w sumie nie więcej niż kwadrans.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84910
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2214
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9785
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3542
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6891
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84910
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2214
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9785
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3542
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6891
Składniki
Pokrusz drożdże i zasyp łyżką cukru. Zalej mniej więcej 1/3 ilości mleka podgrzanego do 35-40°C. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj ponownie tak, by nie było grudek. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – na około 30 minut.
Połącz w misce resztę mąki i cukru oraz szczyptę soli. Dodaj resztę mleka, jajko i żółtko. Zagnieć składniki na jednolite ciasto, pod koniec dodając płynne, przestudzone masło. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jego konsystencję wyreguluj ilością mąki. Z gotowego ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na 60-90 minut. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Umyj śliwki i przekrój każdą na pół, usuwając pestkę. Natłuść keksówkę o długości 30 cm. Przełóż do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki śliwek. Oprósz je cukrem trzcinowym i cynamonem. Odstaw jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce (pod przykryciem).
Wstaw drożdżówkę ze śliwkami do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do „suchego patyczka”). Gdy ciasto wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.