Spis treści:
- Suszone śliwki - właściwości
- Zastosowanie suszonych śliwek
- Jak zrobić sok z suszonych śliwek?
- Jak i kiedy pić sok z suszonych śliwek?
- Sok z suszonych śliwek - przeciwwskazania
Suszone śliwki to świetne owoce dla sercowców i osób cierpiących na zaparcia, ale nie tylko. Okazuje się, że owoce w tej formie mają znacznie więcej do zaoferowania. Przekonaj się, co można zrobić z suszonych śliwek i jakie są ich właściwości.
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na nalewki ze śliwek. Podpowiadamy, jak wykorzystać śliwki z nalewki
Suszone śliwki - wartości odżywcze
W suszonych śliwkach znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Nie tylko są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale też przekładają się na prozdrowotne właściwości owoców.
Suszone śliwki to cenne źródło witamin, w tym: A, C, E, K, B6 i B12. W 100 g tych owoców znajduje się również 10 g błonnika oraz wartościowe minerały, czyli: potas, miedź, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk oraz bardzo duże ilości beta-karotenu.
Suszone śliwki - właściwości
Suszone śliwki, dzięki zawartości błonnika, zapewniają uczucie sytości na dłużej, jednocześnie regulując procesy trawienne i obniżając poziom cholesterolu. Niwelują uciążliwe zaparcia i oczyszczają jelita z niestrawionych resztek, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Regularne jedzenie suszonych śliwek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego - uspokaja i poprawia samopoczucie. Zawarte w nim witaminy pozwalają cieszyć się błyszczącą i zdrowszą skórą. Potas, który również jest składnikiem tych owoców, korzystnie działa na pracę układu naczyniowo-sercowego.
Suszone śliwki to skarbnica przeciwutleniaczy, które cechują się właściwościami przeciwzapalnymi i antynowotworowymi. Zawartość wapnia wpływa na poprawę gęstości kości i zahamowanie osteoporozy.
Zastosowanie suszonych śliwek
Co można zrobić z suszonych śliwek? Ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę uniwersalne. Wielu Polaków traktuje je jako pyszną przekąskę i zamiennik niezdrowych przegryzek. Faktycznie nadają się do zajadania solo.
Suszone śliwki to częsty dodatek do owsianek i jaglanek. Szczególnie jesienią, wraz z jabłkami czy cynamonem, będą wspaniałym elementem śniadań. Owoce można też użyć w wielu deserach - do bakaliowego keksu, ciasta czekoladowego czy tzw. Pijanej Śliwki.
Jednym z najprostszych i najzdrowszych zastosowań suszonych śliwek w kuchni jest przygotowanie z nich soku. Przyrządza się go bardzo prosto, a jego lecznicze właściwości docenia wielu Polaków.
Jak zrobić sok z suszonych śliwek?
Sok z suszonych śliwek ma tylko dwa składniki. Jego przygotowanie nie sprawi ci więc żadnej trudności. Wystarczy, że szklankę suszonych owoców przełożysz do słoika i zalejesz pięcioma szklankami bardzo gorącej, ale nie wrzącej, wody (tak, aby wszystkie były w niej zanurzone). Taka mikstura powinna odczekać dobę przed wypiciem. Można wypić płyn i zjeść owoce lub zmiksować całość blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Można również suszone śliwki przełożyć do słoika i zalać zimną wodą na noc. Rano wystarczy wypić sok na czczo. Jeśli chcemy, aby miał mocniejsze, przeczyszczające działanie, lepiej odrobinę go podgrzać - nie musi być wrzący, a po prostu trochę ciepły.
Sok z suszonych śliwek
Zobacz przepisDomowy sposób na zaparcia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak pić sok z suszonych śliwek?
Zaleca się wypicie od jednej do dwóch szklanek soku z suszonych śliwek dziennie. Najlepiej sięgać po niego rano i dodatkowo go nie dosładzać. Po wypiciu napoju warto zjeść też pozostawione śliwki.
Kto powinien pić sok z suszonych śliwek? Polecane są przede wszystkim osobom cierpiącym na uporczywe zaparcia oraz pragnącym uregulować procesy trawienne. Napój poprawia apetyt, zapewnia uczucie sytości i reguluje pracę jelit. Ze względu na działanie uspakajające, dodatkowo powinny po niego sięgać osoby znerwicowane i przemęczone.
Śliwki chronią też przed osteoporozą, wykazują działanie antyoksydacyjne i pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu - właśnie dlatego warto sięgać po sok z suszonych śliwek też po 50-tce.
Sok z suszonych śliwek - przeciwwskazania
Pamiętaj, że spożycie zbyt dużej porcji śliwek zaszkodzi każdemu i zakończy się rozstrojem oraz biegunką. Trzymaj się wskazanej maksymalnej dopuszczalnej dawki napoju, żeby nie udawać się do toalety zbyt często. Co więcej, suszone śliwki są bardziej kaloryczne niż te świeże - uwzględnij to, jeśli dbasz o zdrową i szczupłą sylwetkę.
Przeciwwskazaniem do picia soku z suszonych śliwek jest też nietolerancja fruktozy. Wówczas jego wypicie zakończy się bólem brzucha i rozwolnieniem. Uważać powinny też osoby z niestabilnym poziomem cukru we krwi. Owoce zawierają dużo naturalnego cukru, co może wywołać nagłe i niepożądane podwyższenie stężenia glukozy we krwi.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>
Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>
Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>