Pijecie ją z kawą? Na własne życzenie niszczycie wątrobę i trzustkę

Niektóre połączenia kulinarne okazują się bardzo szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Wśród nich są też produkty, których lepiej nie dodawać do kawy. To szybki sposób na zniszczenie zdrowia. Sprawdź, czego nie łączyć z kofeiną?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli pijesz kawę w ten sposób, lepiej zmień nawyk. Możesz w ten sposób doprowadzić organizm do poważnego rozstroju. O co chodzi? O połączenie kawy z aspiryną. Niektórym wydaje się skuteczne, zwłaszcza przy porannej migrenie lub po całonocnej zabawie. Są jednak w błędzie!

Sprawdź także: Napar z tej aromatycznej przyprawy obniża cukier, wspomaga wątrobę i działa przeciwbólowo

Co to jest aspiryna?

Aspiryna to lek dostępny bez recepty. Najczęściej stosuje się ją przy przeziębieniu, bólach mięśni i zapaleniach stawów. Skutecznie zmniejsza obrzęk i obniża temperaturę przy gorączce. Aspiryna wykazuje działanie przeciwzapalne i rozrzedzające krew. Najlepiej działa, gdy przyjmie się ją wraz z jedzeniem, np. podczas śniadania. Trzeba jednak uważać na napój, którym popije się lek.

Czy można łączyć kawę z aspiryną?

Kawa jest napojem, którego nie należy łączyć z wieloma lekami. Do grupy tych specyfików należą środki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Tłuszcze zawarte w kawie mogą zwiększać stężenie leku we krwi, a to z kolei prowadzi do różnych niepożądanych objawów. Z drugiej strony, w kawie znajdują się też garbniki, które odpowiadają za gorzki posmak napoju. Mogą one wpływać z kolei na zmniejszenie skuteczności aspiryny, ponieważ zaburzają wchłanianie leku. 

Aspiryna rozrzedza krew, działa przeciwzakrzepowo i chroni np. przed zawałem serca. Jednak w połączeniu z kawą, jej działanie może być dodatkowo wzmocnione i skutkować zwiększonym ryzykiem krwawienia. Co więcej, zarówno w napoju, jak i leku znajdują się salicylany, redukujące stany gorączkowe. Jeśli ich ilość w organizmie będzie zbyt duża, również mogą pojawić się skutki uboczne, w tym dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego. 

Czym popijać aspirynę? Najlepsza oczywiście okaże się woda. W dniu, w którym przyjmujesz lek przeciwgorączkowy czy niesteroidowy lek przeciwzapalny, lepiej odstaw kawę!

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 58

30 min
3
Desery Kruche ciast na mące kukurydzianej

Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...

Odsłon: 190

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25