Dania jednogarnkowe

Pijecie ją z kawą? Na własne życzenie niszczycie wątrobę i trzustkę

Niektóre połączenia kulinarne okazują się bardzo szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Wśród nich są też produkty, których lepiej nie dodawać do kawy. To szybki sposób na zniszczenie zdrowia. Sprawdź, czego nie łączyć z kofeiną?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli pijesz kawę w ten sposób, lepiej zmień nawyk. Możesz w ten sposób doprowadzić organizm do poważnego rozstroju. O co chodzi? O połączenie kawy z aspiryną. Niektórym wydaje się skuteczne, zwłaszcza przy porannej migrenie lub po całonocnej zabawie. Są jednak w błędzie!

Sprawdź także: Napar z tej aromatycznej przyprawy obniża cukier, wspomaga wątrobę i działa przeciwbólowo

Co to jest aspiryna?

Aspiryna to lek dostępny bez recepty. Najczęściej stosuje się ją przy przeziębieniu, bólach mięśni i zapaleniach stawów. Skutecznie zmniejsza obrzęk i obniża temperaturę przy gorączce. Aspiryna wykazuje działanie przeciwzapalne i rozrzedzające krew. Najlepiej działa, gdy przyjmie się ją wraz z jedzeniem, np. podczas śniadania. Trzeba jednak uważać na napój, którym popije się lek.

Czy można łączyć kawę z aspiryną?

Kawa jest napojem, którego nie należy łączyć z wieloma lekami. Do grupy tych specyfików należą środki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Tłuszcze zawarte w kawie mogą zwiększać stężenie leku we krwi, a to z kolei prowadzi do różnych niepożądanych objawów. Z drugiej strony, w kawie znajdują się też garbniki, które odpowiadają za gorzki posmak napoju. Mogą one wpływać z kolei na zmniejszenie skuteczności aspiryny, ponieważ zaburzają wchłanianie leku. 

Aspiryna rozrzedza krew, działa przeciwzakrzepowo i chroni np. przed zawałem serca. Jednak w połączeniu z kawą, jej działanie może być dodatkowo wzmocnione i skutkować zwiększonym ryzykiem krwawienia. Co więcej, zarówno w napoju, jak i leku znajdują się salicylany, redukujące stany gorączkowe. Jeśli ich ilość w organizmie będzie zbyt duża, również mogą pojawić się skutki uboczne, w tym dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego. 

Czym popijać aspirynę? Najlepsza oczywiście okaże się woda. W dniu, w którym przyjmujesz lek przeciwgorączkowy czy niesteroidowy lek przeciwzapalny, lepiej odstaw kawę!

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z białej i czerwonej kapusty

Błyskawiczna surówka z kapusty, cebuli, marchewki, jabłka i czerwonej papryki...

Odsłon: 165

15 min
1
Ciasta Biszkopt maślany

Zgodnie z tradycjami kuchni polskiej biszkopt przygotowuje się wyłącznie z ja...

Odsłon: 1182

30 min
4
60 min
2
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9