Spis treści:
- Nalewka ze śliwek - jakie ma właściwości?
- Jak zrobić nalewkę ze śliwek - dobre przepisy
- Jak wykorzystać śliwki z nalewki?
Śliwki to owoce pełne witamin i minerałów. Nalewka, przyrządzona na ich bazie i pita w rozsądnych dawkach, może wykazać prozdrowotne działanie na organizm. Po odlaniu domowego trunku pozostają jeszcze owoce - zdecydowanie nie warto ich wyrzucać. Dowiedz się, jak zrobić nalewkę ze śliwek i jak wykorzystać owoce, które po niej zostają.
Sprawdź także:Te owoce mają mnóstwo błonnika. Przygotuj z nich zdrowe koktajle
Nalewka ze śliwek - jakie ma właściwości?
Śliwki to nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe owoce. Pomagają obniżać wysoki poziom złego cholesterolu we krwi i mają właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że chronią przed rozwojem nowotworów i wielu innych groźnych chorób. W śliwkach znajduje się też sporo błonnika, który pomaga regulować przemianę materii i pozbywać się złogów z jelit. Przyczynia się do tego także pektyna, która wraz z innymi kwasami organicznymi wspomaga procesy trawienne. Należy także wspomnieć o witaminach takich jak A, C, K, E i B. W śliwkach nie brak także magnezu, potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Właściwości jest znacznie więcej. A jak działa nalewka ze śliwek? Jakie ma właściwości ten domowy trunek?
Nalewka śliwkowa znana jest także pod nazwami takimi jak śliwkówka czy śliwówka. Dlaczego warto po nią sięgać? To zdecydowanie środek poprawiający trawienie. Można napić się go odrobinę po ciężkim posiłku. Alkohol w tej postaci pomoże strawić danie i oczyścić przewód pokarmowy. Nalewka śliwkowa, podobnie jak inne tego typu trunki, ma właściwości rozgrzewające, więc warto spożywać ją szczególnie zimą. Oczywiście jest to napój alkoholowy, dlatego należy spożywać go z umiarem i tylko jeżeli nie występują przeciwwskazania.
Jak zrobić nalewkę ze śliwek - dobre przepisy
Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na nalewki śliwkowe. Pierwszy jest bardzo klasyczny i wszystkim smakuje. Sprawdź, jak zrobić nalewkę ze śliwek, która zawsze się udaje.
Domowa nalewka ze śliwek - klasyczny przepis
Składniki
- kilogram świeżych śliwek,
- 700 ml spirytusu (o zawartości alkoholu 70%),
- 0,5 kg cukru.
Wykonanie:
- Dokładnie opłucz śliwki, przetnij na pół i usuń z nich pestki.
- Umieść przygotowane owoce w wybranym naczyniu i zalej je spirytusem.
- Postaw naczynie w zacienionym miejscu i pozostaw je na około cztery tygodnie. Dzięki temu alkohol przejdzie intensywnym smakiem śliwek.
- Co jakiś czas potrząśnij naczyniem, aby składniki dobrze się połączyły.
- Po upływie czterech tygodni do naczynia z nalewką wsyp cukier i ponownie umieść je w zacienionym miejscu na następne cztery tygodnie. W tym czasie regularnie potrząsaj naczyniem, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
- Przelej gotową nalewkę do ładnej butelki (na przykład do karafki). Możesz również dodać do środka kilka całych śliwek, by dodatkowo urozmaicić wygląd napoju.
Nalewka z mirabelek - przepis na wyjątkowy trunek
Mirabelki to bardzo lubiane nie tylko przez dzieci odmiany śliwek. Z nich również można przygotować pyszny i wartościowy domowy trunek. Sprawdź, jak to zrobić.
Składniki
- kilogram dojrzałych mirabelek,
- szklanka cukru,
- 2 szklanki spirytusu,
- szklanka miodu lipowego,
- szklanka wody.
Przygotuj także:
- szklany słój,
- bibułę do filtrowania,
- butelki do nalewki.
Wykonanie:
- Zacznij od umycia mirabelek i usunięcia pestek. Umieść oczyszczone owoce w słoju, a następnie posyp je cukrem. Pozostaw je na tydzień w słonecznym miejscu, każdego dnia lekko potrząsając słoik, aby smaki mogły się połączyć.
- Wlej do naczynia spirytus zmieszany z jedną szklanką wody i znowu pozostaw na tydzień.
- Zawartość słoika wymieszaj z miodem.
- Teraz odstaw słoik na trzy do czterech miesięcy, chowając go w chłodnym i zacienionym miejscu.
- Przefiltruj zawartość przy użyciu bibuły i przelej nalewkę do eleganckich butelek. Podawaj nalewkę mirabelkową głównie jako aperitif.
Nalewka ze śliwek węgierek na wódce - sprawdzona receptura
Składniki
- 1,5 kg śliwek węgierek,
- 400 g cukru,
- 0,7 l spirytusu,
- 0,7 l wódki.
Wykonanie:
- Rozpocznij od umycia śliwek węgierek, usuń pestki i umieść je w dużym słoju.
- Połącz wódkę i spirytus, a następnie zalej nimi śliwki w słoju.
- Zakręć słoik i pozostaw go na okres trzech, czterech tygodni. To pozwoli na wymieszanie smaków i aromatów.
- Po upływie tego czasu odlej alkohol ze śliwek (oczywiście nie wylewaj go).
- Śliwki zasyp cukrem i ponownie zakręć słoik. Pozostaw go na kolejne trzy, cztery tygodnie.
- Gdy minie ten kolejny okres oczekiwania, przecedź powstały syrop z cukrem i dokładnie wymieszaj go z alkoholem.
- Przefiltruj nalewkę po kolejnych dwóch, trzech tygodniach, choć nie jest to konieczne.
- Gotową nalewkę możesz przechowywać przez dłuższy czas (raczej w ciemnym i chłodnym miejscu). Ważne jednak, aby butelka była zawsze szczelnie zakręcona.
Domowa nalewka śliwkowa na jesień - prosty przepis
Składniki
- 1,5 kg świeżych śliwek,
- 5 pestek śliwek,
- 5 goździków,
- laska cynamonu,
- litr spirytusu,
- litr czystej wódki,
- 500 ml wody,
- 800 g cukru.
Wykonanie:
- Rozpocznij od wydrylowania świeżych, umytych śliwek. Zachowaj pięć pestek, ponieważ przydadzą się później.
- Umieść wydrylowane śliwki wraz z pestkami, goździkami i laską cynamonu w dużym słoju o pojemności około czterech, pięciu litrów.
- Wlej do słoja litr spirytusu oraz litr czystej wódki. Zamknij słoik i pozostaw go na około dwa miesiące, regularnie mieszając zawartość (potrząsając słoikiem).
- Po dwóch miesiącach przecedź zawartość słoja, oddzielając płyn od owoców i przypraw. Owoce zalej syropem cukrowym (przygotowanym z 500 ml wody i 800 g cukru) i pozostaw na dodatkowe dwa tygodnie.
- Po tym czasie jeszcze raz przecedź owoce i połącz płyn z nalewką owocową.
- Nalewkę przelej do butelek.
Jak wykorzystać śliwki z nalewki?
Czy można znaleźć jakieś zastosowanie dla śliwek, które zostały nam z przygotowania nalewki? Wiele osób ma co do tego wątpliwości. Tymczasem opcji jest mnóstwo. Sprawdź, jak wykorzystać śliwki z nalewki. W kuchni nic nie może się zmarnować. Owoce z nalewek, nie tylko śliwki, są zakonserwowane alkoholem. Jeżeli będziesz przechowywać je w lodówce, to będą służyć ci bardzo długo.
Śliwki z nalewek świetnie nadadzą się jako nadzienie do mięsa albo wzmocnią smak kompotu, herbaty, a nawet lodów czy innych deserów. Śliwkę z alkoholem możesz umieścić na babeczce, na każdym cieście czy oczywiście na torcie. Kolejne zastosowanie? „Pijane śliwki” sprawdzą się do przełożenia pierników czy nawet jako nadzienie do pączków. Można wykorzystać je w całości albo wcześniej przygotować z nich musy. Dżemy to również pomysł na wykorzystanie owoców z trunków. Zawekuj je na zimę i ciesz się przez dłuższy czas.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »