Dania jednogarnkowe

O takim wydaniu popularnych owoców mało kto słyszał. Kiszone śliwki mają szereg prozdrowotnych właściwości i mogą szczególnie mocno wesprzeć organizm w sezonie grypowym. Odkryj, jak zrobić kiszone śliwki i jak wykorzystać je w kuchni.

Jak zrobić kiszone śliwki? Wykorzystanie w kuchni jest naprawdę szerokie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć większość miłośników przetworów stawia raczej na kiszone warzywa, to nie można też zapomnieć o słodkich wekach. Do zapasów na zimę warto dołączyć m.in. kiszone śliwki - właściwości tych owoców sprawią, że żadne jesienno-zimowe przeziębienie nie będzie ci straszne. Dowiedz się, jak zrobić kiszone śliwki, żeby stały się prawdziwą bombą witaminową.

Sprawdź także: Wysysa tłuszcz z brzucha, przyspiesza trawienie. Jak zrobić odchudzający koktajl z suszonych śliwek

Kiszone śliwki - właściwości

Świeże śliwki dostarczają organizmowi witamin i minerałów, suszone - jeszcze więcej antyoksydantów, a jak jest z tymi zakwaszanymi? Właściwości kiszonych śliwek przydadzą się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Łączą wartości odżywcze świeżych owoców i kiszonek - to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do swojego jadłospisu.

Jakie właściwości mają kiszone śliwki? Stanowią probiotyk, który pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, a w konsekwencji wzmacnia odporność. Wspomagają przyswajanie witamin, w tym C, która chroni przed infekcjami. Dodatkowo regulują pracę układu trawiennego, usprawniając trawienie pokarmu, detoksykując organizm i usuwając resztki z jelit. 

Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych kiszone owoce zaliczane są do tzw. superfoods, czyli superżywności. Kiszone śliwki wspierają odchudzanie i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Dzięki obecności przeciwutleniaczy w składzie opóźniają starzenie się organizmu, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, uszczelniają naczynia krwionośne, co wpływa pozytywnie na zdrowie serca i układu krążenia.

Jakie śliwki są najlepsze do kiszenia?

Właściwości kiszonych śliwek przekonały cię do ich przyrządzenia? Zanim odkryjesz, jak zrobić kiszone śliwki musisz jeszcze dowiedzieć się, jakie śliwki są najlepsze do kiszenia. Od tego wyboru będzie zależała konsystencja przetworów, ich smak oraz właściwości prozdrowotne. 

Zapamiętaj więc, żeby do kiszenia wybierać przede wszystkim owoce twarde, niepotłuczone, świeże i nieprzejrzałe. Przebywając w solance, zmiękną i staną się idealne do spożycia. Jednym z podstawowych błędów początkujących kucharzy jest nabywanie dojrzałych śliwek, które są najsmaczniejsze w danej chwili. Takie niestety rozmiękną i rozlecą się w trakcie kiszenia. 

Jakie śliwki są najlepsze do kiszenia? Trudno powiedzieć, żeby tylko jedna odmiana nadawała się do takiej obróbki. Zdecydowanie najpopularniejszą pośród miłośników wekowania jest jednak śliwka węgierka.

Jak zrobić kiszone śliwki?

Kiszone śliwki - wykorzystanie w kuchni jest naprawdę szerokie. Coraz więcej domowych kucharzy przyrządza kiszone owoce i umieszcza je w swojej spiżarni. W zimie stanowią prawdziwą bombę witaminową, która pomoże zwalczyć wszystkie infekcje i doda energii. 

Jak zrobić kiszone śliwki? Przepis wcale nie jest skomplikowany, bo do podstawowej wersji wystarczą ci tylko dwa składniki - owoce i solanka. Oczywiście, dla smaku, warto dodać jeszcze ulubione przyprawy, np. cynamon i anyż, imbir albo chrzan. Śliwki w czasie kiszenia zabarwią zalewę na różowo-fioletowy kolor - warto później użyć jej do zrobienia probiotycznego napoju (zupełnie jak w przypadku wody spod kapusty, buraków czy ogórków).

Składniki

  • kilogram umytych śliwek,
  • łyżka miodu,
  • litr wody,
  • łyżka soli.

Przygotuj litrowy, czysty i wyparzony słoik, którego góra nieco się zwęża. Następnie umyj dokładnie śliwki, ale ich nie dryluj (jeśli bardzo chcesz, możesz to zrobić, przepoławiając owoce). W litrze przegotowanej, gorącej wody rozpuść sól, dobrze mieszając. Odstaw do momentu, aż będzie tylko nieco ciepła i wtedy dodaj też miód, pomieszaj, aż do jego rozpuszczenia.

Do słoja włóż śliwki (nie upychając ich na siłę) i zalej przygotowaną solanką (tak, aby były całkowicie przykryte). Zakręć porządnie słoik i odłóż na co najmniej pięć dni, przechowując w temperaturze pokojowej (jeśli w domu jest raczej zimno, trzymaj około tygodnia). Po upływie tego czasu słój schowaj w chłodnym i zacienionym miejscu na ok. trzy tygodnie. Kiszone śliwki będą gotowe - można je przechowywać w ten sposób przez kilka miesięcy. 

Kiszone śliwki - wykorzystanie w kuchni

Wiesz już, jak zrobić kiszone śliwki, ale jak je wykorzystać w kuchni? Oczywiście możesz od czasu do czasu zajadać je solo, w formie przekąski. Jednak bardziej trafionym pomysłem będzie dodanie ich do mięs (np. chudego drobiu czy schabu), co świetnie podkreśli i podkręci ich smak. Z kiszonych śliwek można też zrobić mus, pasujący nie tylko do wędlin, ale i do serów.

1. Kiszone śliwki

 Kiszone śliwki Zobacz przepis

Kiszone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone śliwki

 Kiszone śliwki Zobacz przepis

Kiszone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śliwki węgierki kiszone

 Śliwki węgierki kiszone Zobacz przepis

Śliwki węgierki kiszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, akademiasmaku.pl, zajadam.pl, dziendobry.tvn.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zapomniany owoc z PRL wraca do łask. Prawdziwa bomba witaminowa »

Sezon na grzyby w pełni. Co z nich zrobić? »

Jak niejedzenie śniadania wpływa na organizm? Skutki odczujesz jeszcze tego samego dnia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery ciasto pomarańczowe z batatem

Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...

Odsłon: 14

>60 min
0
Desery Cynamonowiec

Pyszne i delikatne ciasto z musem jabłkowym z nutką cynamonu. U mnie obowiązk...

Odsłon: 4637

60 min
7
Pieczywo duński chleb żytni

Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...

Odsłon: 2110

>60 min
7
Dania główne Placki ziemniaczane bez mąki

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...

Odsłon: 1168

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

2
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0