Spis treści:
- Kiszone śliwki - właściwości
- Jakie śliwki są najlepsze do kiszenia?
- Jak zrobić kiszone śliwki?
- Kiszone śliwki - wykorzystanie w kuchni
Choć większość miłośników przetworów stawia raczej na kiszone warzywa, to nie można też zapomnieć o słodkich wekach. Do zapasów na zimę warto dołączyć m.in. kiszone śliwki - właściwości tych owoców sprawią, że żadne jesienno-zimowe przeziębienie nie będzie ci straszne. Dowiedz się, jak zrobić kiszone śliwki, żeby stały się prawdziwą bombą witaminową.
Kiszone śliwki - właściwości
Świeże śliwki dostarczają organizmowi witamin i minerałów, suszone - jeszcze więcej antyoksydantów, a jak jest z tymi zakwaszanymi? Właściwości kiszonych śliwek przydadzą się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Łączą wartości odżywcze świeżych owoców i kiszonek - to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do swojego jadłospisu.
Jakie właściwości mają kiszone śliwki? Stanowią probiotyk, który pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, a w konsekwencji wzmacnia odporność. Wspomagają przyswajanie witamin, w tym C, która chroni przed infekcjami. Dodatkowo regulują pracę układu trawiennego, usprawniając trawienie pokarmu, detoksykując organizm i usuwając resztki z jelit.
Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych kiszone owoce zaliczane są do tzw. superfoods, czyli superżywności. Kiszone śliwki wspierają odchudzanie i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Dzięki obecności przeciwutleniaczy w składzie opóźniają starzenie się organizmu, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, uszczelniają naczynia krwionośne, co wpływa pozytywnie na zdrowie serca i układu krążenia.
Jakie śliwki są najlepsze do kiszenia?
Właściwości kiszonych śliwek przekonały cię do ich przyrządzenia? Zanim odkryjesz, jak zrobić kiszone śliwki musisz jeszcze dowiedzieć się, jakie śliwki są najlepsze do kiszenia. Od tego wyboru będzie zależała konsystencja przetworów, ich smak oraz właściwości prozdrowotne.
Zapamiętaj więc, żeby do kiszenia wybierać przede wszystkim owoce twarde, niepotłuczone, świeże i nieprzejrzałe. Przebywając w solance, zmiękną i staną się idealne do spożycia. Jednym z podstawowych błędów początkujących kucharzy jest nabywanie dojrzałych śliwek, które są najsmaczniejsze w danej chwili. Takie niestety rozmiękną i rozlecą się w trakcie kiszenia.
Jakie śliwki są najlepsze do kiszenia? Trudno powiedzieć, żeby tylko jedna odmiana nadawała się do takiej obróbki. Zdecydowanie najpopularniejszą pośród miłośników wekowania jest jednak śliwka węgierka.
Jak zrobić kiszone śliwki?
Kiszone śliwki - wykorzystanie w kuchni jest naprawdę szerokie. Coraz więcej domowych kucharzy przyrządza kiszone owoce i umieszcza je w swojej spiżarni. W zimie stanowią prawdziwą bombę witaminową, która pomoże zwalczyć wszystkie infekcje i doda energii.
Jak zrobić kiszone śliwki? Przepis wcale nie jest skomplikowany, bo do podstawowej wersji wystarczą ci tylko dwa składniki - owoce i solanka. Oczywiście, dla smaku, warto dodać jeszcze ulubione przyprawy, np. cynamon i anyż, imbir albo chrzan. Śliwki w czasie kiszenia zabarwią zalewę na różowo-fioletowy kolor - warto później użyć jej do zrobienia probiotycznego napoju (zupełnie jak w przypadku wody spod kapusty, buraków czy ogórków).
Składniki
- kilogram umytych śliwek,
- łyżka miodu,
- litr wody,
- łyżka soli.
Przygotuj litrowy, czysty i wyparzony słoik, którego góra nieco się zwęża. Następnie umyj dokładnie śliwki, ale ich nie dryluj (jeśli bardzo chcesz, możesz to zrobić, przepoławiając owoce). W litrze przegotowanej, gorącej wody rozpuść sól, dobrze mieszając. Odstaw do momentu, aż będzie tylko nieco ciepła i wtedy dodaj też miód, pomieszaj, aż do jego rozpuszczenia.
Do słoja włóż śliwki (nie upychając ich na siłę) i zalej przygotowaną solanką (tak, aby były całkowicie przykryte). Zakręć porządnie słoik i odłóż na co najmniej pięć dni, przechowując w temperaturze pokojowej (jeśli w domu jest raczej zimno, trzymaj około tygodnia). Po upływie tego czasu słój schowaj w chłodnym i zacienionym miejscu na ok. trzy tygodnie. Kiszone śliwki będą gotowe - można je przechowywać w ten sposób przez kilka miesięcy.
Kiszone śliwki - wykorzystanie w kuchni
Wiesz już, jak zrobić kiszone śliwki, ale jak je wykorzystać w kuchni? Oczywiście możesz od czasu do czasu zajadać je solo, w formie przekąski. Jednak bardziej trafionym pomysłem będzie dodanie ich do mięs (np. chudego drobiu czy schabu), co świetnie podkreśli i podkręci ich smak. Z kiszonych śliwek można też zrobić mus, pasujący nie tylko do wędlin, ale i do serów.
3. Śliwki węgierki kiszone
Zobacz przepisŚliwki węgierki kiszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, akademiasmaku.pl, zajadam.pl, dziendobry.tvn.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zapomniany owoc z PRL wraca do łask. Prawdziwa bomba witaminowa »
Sezon na grzyby w pełni. Co z nich zrobić? »
Jak niejedzenie śniadania wpływa na organizm? Skutki odczujesz jeszcze tego samego dnia »