Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak jak wcześniej pisałem, obdarowani szukamy nowych przepisów na zagpspodarowanie śliwek węgierek. Tym razem proponujemy kiszone. Przepis na dwa słoiki o pojemności 0,9 l.
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2954
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2712
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3315
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2954
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2712
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3315
Składniki
Słoiki i zakrętki wyparzyłem. Twarde śliwki umyłem i osuszyłem. Wodę zagotowałem, rozpuściłem w niej sól. Do każdego słoika nałożyłem ciasno owoce w całości. Układałem je jedna przy drugiej, ile weszło do słoika, ale nie ugniatałem, aby nie popękały. Do każdego słoika dodałem po ząbku czosnku, 2 łyżeczki miodu akacjowo - lipowego, 1 gwiazdce anyżu, 2 ziela angielskie, kawałku cynamonu, 1/2 łyżeczki gorczycy i 5 goździków. Owoce zalałem przestudzoną solanką, zakręciłem i odstawiłem na 3 tygodnie.. Podczas kiszenia zalewa zmienia kolor na różowy, a owoce miękną i przechodzą aromatem przypraw.