Spis treści
Nie bez powodu jarmuż to jedno z najpopularniejszych warzyw liściastych – nie dość, że idealnie podkreśla smak potraw, to jeszcze obfituje w cenne związki, w tym witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają nasz organizm, zwłaszcza jesienią i zimą. Na uwagę zasługuje także jego duża uniwersalność. Składnik ten kojarzy ci się głównie z sałatkami? W takim razie wiedz, że możliwości jego zastosowania jest znacznie więcej. Świetnie sprawdza się on jako dodatek do koktajli, a nawet sosów i zup. Dowiedz się, dlaczego warto jeść jarmuż i jak wykorzystać go w kuchni.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Dlaczego warto jeść jarmuż? Bynajmniej nie tylko ze względu na smak. To niepozorne warzywo stanowi prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Można znaleźć w nim m.in. witaminy A, C, E i K oraz wapń – ciekawostką jest fakt, że w 100 g jarmużu znajduje się więcej tego pierwiastka niż w 100 ml mleka. Dopełnieniem całości są przeciwutleniacze, w tym luteina, zeaksantyna, sulforafan i beta-karoten.
Regularne spożywanie jarmużu może przynieść szereg korzyści naszemu układowi krążenia. Według doniesień naukowych obecny w nim beta-karoten zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. W jednej z obserwacji u osób cierpiących na hipercholesterolemię, które piły 150 ml soku z jarmużu dziennie przez 12 tygodni, doszło do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu oraz zwiększenia stężenia tego dobrego”.
Dlaczego jeszcze warto sięgać po jarmuż? Chociażby ze względu na jego pozytywne oddziaływanie na narząd wzroku. W jego liściach kryje się solidna porcja luteiny i zeaksantyny – związków, które zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju jaskry i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Ale to nie wszystko – warzywo to ułatwia przyswajanie żelaza oraz przyczynia się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci, a to wszystko za sprawą wspomnianej już witaminy C oraz biotyny.
Choć jarmuż to prawdziwy skarb natury, nie każdy może wdrożyć go do jadłospisu w dużych ilościach. Na tej liście znajdują się m.in. osoby zmagające się z chorobami tarczycy, w tym Hashimoto. Wynika to stąd, że zawiera on goitrogeny, tj. substancje wolotwórcze, które mogą zaburzać pracę gruczołu tarczowego, ograniczając wchłanianie jodu. Jest na to jednak pewien sposób – wystarczy ugotować liście bez przykrycia w wodzie lub na parze. Dzięki temu zawartość goitrogenów się obniży.
Co zrobić z jarmużu?
Jarmuż to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Składnik ten doskonale nadaje się do sałatek – jego gorzkawy smak sprawia, że dobrze komponuje się on z innymi warzywami, owocami, serami i oliwą. Wbrew pozorom sprawdza się on nie tylko w tej roli. Co zrobić jarmużu, jeśli nie sałatkę? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, którymi możesz się zainspirować.
Koktajl z jarmużem
Zielony koktajl z jarmużem to dobry sposób na dostarczenie sobie solidnej porcji witamin. Wystarczy zmiksować kilka liści z bananem, jabłkiem, sokiem z cytryny oraz wodą. Taki napój wspiera trawienie, dodaje energii i poprawia koncentrację.
Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słonych przekąsek. Wystarczy skropić liście oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku. Przysmak w tym wydaniu jest niezwykle chrupiący, aromatyczny i pełen wartości odżywczych.
Zupa krem z jarmużu
Zupa krem z jarmużu to idealny posiłek na rozgrzanie w chłodne jesienne i zimowe dni. Przygotujesz ją na bazie bulionu warzywnego, czosnku, ziemniaków, liści laurowych, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, soli i mielonego kminku. Możesz podać ją z grzankami, ciecierzycą lub marynowanym tofu.
Sos z jarmużu
Z jarmużu można przyrządzić aromatyczny, zielony sos, przypominający pesto. Wystarczy zblendować liście z oliwą, czosnkiem, orzechami i odrobiną soku z cytryny. Taki sos świetnie pasuje do makaronu, pieczonych warzyw oraz ryb. Ponadto możesz stosować go jako smarowidło do kanapek.
Źródła: Smaker.pl, vitapedia.pl, ekologia.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Mają dużo cynku, wspomagają serce i pamięć. Co zrobić z pestek dyni?
Śniadania bogate w błonnik. 5 przepisów na energetyczne rozpoczęcie dnia
Napój na trawienie i odporność. Pij przed śniadaniem, szybko poczujesz się lepiej