Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy temperatura za oknem spada, potrzebujemy solidnej dawki odżywczych składników, by wzmocnić nasz układ odpornościowy. Prezentujemy sałatkę, która jest idealnym antidotum na chłodne, deszczowe dni. Chociaż wiele osób kojarzy sałatki z letnim, orzeźwiającym posiłkiem, nasza propozycja będzie najwłaściwsza na zimniejsze pory roku. Jarmuż to prawdziwe bogactwo witaminy A i C, magnezu, żelaza i błonnika. Dodatek komosy ryżowej, aromatycznego dressingu na bazie cytryny i octu balsamicznego, chrupiących migdałów oraz słodkiej żurawiny tworzy przyjemny balans smaków i tekstur.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3109
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102034
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6417
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3109
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102034
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6417
Składniki
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a obraną cebulkę drobno posiekaj. Umieść w miseczce, następnie dodaj sok z cytryny, olej, płynny miód i ocet balsamiczny. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym intensywnie wymieszaj widelcem, aby otrzymać emulsyjny dressing.
Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu, odsącz na sicie i odstaw do ostygnięcia. Żurawinę zalej wrzątkiem i odczekaj kilka minut, następnie odsącz. Dzięki temu owoce będą miększe i atrakcyjniejsze w smaku. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni, a jeśli używasz całych migdałów, przelej je wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj. Do miski wsyp umyty i porwany jarmuż, następnie dodaj pozostałe przygotowane składniki i zalej całość sosem. Dokładnie wymieszaj sałatkę i odstaw na 20-30 minut, by smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Przed podaniem jeszcze raz przemieszaj sałatkę z jarmużem i podawaj. Możesz też posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą.