Dania jednogarnkowe

Niedoczynność tarczycy to schorzenie wywoływane niedoborem hormonu tyroksyny. W konsekwencji powoduje spowolnienie procesów metabolicznych organizmu i tycie. Dieta ma duże znaczenie w ograniczeniu objawów choroby. Dowiedz się, jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy i co jeść, gdy choruje tarczyca.

Co to jest dieta tarczycowa? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tarczyca to organ ludzkiego organizmu, który odpowiada za regulację metabolizmu. Tyroksyna i trójjodotyronina wpływają na regulację podstawowej przemiany materii oraz termogenezy. Poza tym wspierają prawidłowe działanie układu krążenia oraz układu nerwowego. Właściwie funkcjonowanie ww. gruczołów ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Jakiekolwiek odchylenia od normy mogą mieć poważne konsekwencje. Dlatego przy występowaniu tego typu schorzeń ogromne znaczenie ma dieta. Jak powinna wyglądać w przypadku niedoczynności tarczycy, a jak w przypadku nadczynności? Wyjaśniamy.

Sprawdź także: Jak obniżyć cholesterol? Odkryj 5 niezawodnych sposobów

Niedoczynność tarczycy - powody występowania

W niedoczynności tarczycy mówimy o zmniejszonej produkcji hormonów T3 i T4. Zazwyczaj jest efektem choroby Hashimoto, czyli przewlekłego limfocytowego zapalenia tarczycy, zbyt dużym niedoborem jodu lub wyciętym gruczołem tarczycy. W każdym tym przypadku bardzo ważne jest trzymanie odpowiedniej diety. Ta będzie sprzyjała leczeniu choroby i przede wszystkim przyspieszy przemianę materii i procesy metaboliczne, które przy niedoczynności tarczycy zostają znacznie spowolnione.

Niedoczynność tarczycy - dieta

Kluczowym działaniem przy niedoczynności tarczycy powinno być zwiększenie ilości dostarczanego jodu. Można przyjmować go w formie suplementów - oczywiście po konsultacji z lekarzem. Zaleca się także zwiększyć ilość spożywanego białka. Niestety konsekwencją niedoczynności tarczycy są problemy z metabolizmem. W efekcie pacjenci przybierają na wadze w szybkim tempie. Często twierdzą, że tyją „z powietrza”. Poza tym ich skóra nabiera bladego odcienia i staje się sucha. Pojawiają się także kłopoty ze skupieniem czy uczucie ciągle występującego zimna. Do tego jeszcze dochodzi ociężałość, bóle mięśni, bóle stawów, wysoki poziom cholesterolu i ogólnie złe samopoczucie.

Wróćmy jeszcze do samego jodu. Osoby niechorujące na tę przypadłość powinny dostarczać go w dawce 160 μg dziennie. Więcej jodu, nawet w podwójnej dawce, muszą przyjmować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy również powinny pamiętać o zwiększonej dawce jodu. Najlepiej przyjmować go w naturalnej formie, czyli z pożywieniem. Dużo jodu znajduje się w rybach morskich oraz owocach morza. W innych produktach pierwiastka tego nie znajdziemy wiele, chociaż można się go doszukać w niektórych warzywach czy produktach mlecznych. W Polsce jod dodaje się do soli, paszy dla zwierząt hodowlanych oraz do wody mineralnej. A wszystko po to, by jak najwięcej „przemycić” go w codziennie spożywanych produktach.

Jak leczyć niedoczynność tarczycy? Dieta powinna opierać się nie tylko na jodzie, ale też białku. To właśnie ono przyspiesza tempo procesów metabolicznych. Doprowadza też do stymulacji produkcji hormonu wzrostu, czego efektem jest przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Borykasz się z niedoczynnością tarczycy? Zwiększ dzienną ilość przyjmowanego białka do 80-100 gramów. Nie zapominaj przy tym o piciu dużych ilości wody, w przeciwnym razie możesz znacznie obciążyć nerki.

Niedoczynność tarczycy produkty - dozwolone i zakazane

Co można jeść na diecie tarczycowej? Co jest szczególnie polecane, a czego warto unikać, albo przynajmniej ograniczyć? Oto krótka „ściągawka”:

Produkty dozwolone, a nawet polecane:

  • produkty pełnoziarniste i razowe (np. pieczywo, makarony, grube kasze, ryż brązowy, płatki owsiane),
  • warzywa, szczególnie świeże, ale też mrożone (warzywa kapustne powinny być spożywane w ograniczonych ilościach),
  • świeże owoce,
  • nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, bób, fasola oraz groch),
  • chude mięso i wędliny,
  • oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy),
  • jajka,
  • ryby morskie (np. makrela, dorsz, łosoś, pstrąg),
  • chude produkty mleczne (i samo mleko),
  • orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, migdały, siemię lniane.

Produkty zakazane w diecie tarczycowej albo wymagające ograniczenia:

  • produkty pszenne (jasne pieczywo, makarony, wafle ryżowe, oczyszczone kasze i kaszki - w produktach tego typu znajduje się mało potrzebnego do przyspieszenia metabolizmu błonnika pokarmowego),
  • surowe warzywa kapustne (wysoka zawartość substancji wolotwórczych, lepiej zjadać je po uprzedniej obróbce termicznej),
  • przekąski (takie jak chipsy, solone orzeszki, krakersy - nadmiar soli może przyczyniać się do powstawania obrzęków),
  • słodycze (charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczów trans),
  • tłuste mięso, wędliny,
  • twarde margaryny,
  • alkohol,
  • napoje energetyczne.

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

W procesie odchudzania przy niedoczynności tarczycy kluczowe jest nie tylko trzymanie odpowiedniej diety. Dietetycy i lekarze zalecają także unikania stresu. Okazuje się bowiem, że to jeden z głównych czynników wywołujących to schorzenie. Odchudzanie pójdzie sprawniej i z sukcesami, gdy pacjent postara się o bardziej spokojny tryb życia, nie będzie się przepracowywał i znajdzie czas na odpoczynek.

Stres podwyższa w organizmie poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. Ten zaś zaburza konwersję hormonów tarczycy T4 do T3. W efekcie dochodzi do przekształcenia się hormonu T3 do jego nieaktywnej formy RT3, na którą organizm nie reaguje. Warto spędzać zatem sporo czasu aktywnie na zewnątrz, na łonie natury. Zalecane są także medytacja i ćwiczenia oddechowe.

Warto również ograniczyć spożywanie kawy. Ta, przyjmowana w nadmiarze, może utrudnić przyswajanie żelaza i magnesu. Brak tych wartościowych dla organizmu mikroelementów może „zepsuć” pracę tarczycy. Co ciekawe, kawa również podnosi poziom kortyzolu, czyli może działać dokładnie tak jak stres.

W procesie odchudzania przy niedoczynności tarczycy nie poleca się też zbyt intensywnych treningów. Te również powodują podniesienie się poziomu kortyzolu. Lepiej wybierać spokojne aktywności, np. jogging, pilates, jogę czy po prostu spacery.

Nadczynność tarczycy - co jeść?

Nadczynność tarczycy działa w drugą stronę. Prowadzi do nadmiernej produkcji hormonów, przez co pacjent z racji przyspieszonego metabolizmu chudnie, czego konsekwencją może być wyniszczenie organizmu. Co jeść w tej sytuacji?

Oto produkty spożywcze zalecane przy nadczynności tarczycy:

  • chude mięso,
  • jajka,
  • nasiona strączkowe (jeśli dany organizm dobrze je toleruje),
  • ryby (maksymalnie 2-3 razy w tygodniu),
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego,
  • produkty pełnoziarniste,
  • warzywa i owoce bogate w antyoksydanty, np. pomidory, pietruszkę, marchew, szpinak,
  • produkty bogate w wapń, np. warzywa liściaste, produkty mleczne, pestki dyni.

Pamiętaj, że każda dieta, nie tylko ta przy chorobach tarczycy, powinna być skonsultowana z lekarzem lub/i dietetykiem. Nie ulegaj dietetycznym modom.

1. Pomidorowa pasta rybna

 Pomidorowa pasta rybna Zobacz przepis

Pomidorowa pasta rybna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Koktajl na przyspieszenie metabolizmu

 Koktajl na przyspieszenie metabolizmu Zobacz przepis

Koktajl na niedoczynność tarczycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kanapka z ciabatty z tuńczykiem , jajkiem i sosem

 Kanapka z ciabatty z tuńczykiem , jajkiem i sosem Zobacz przepis

Kanapka z tuńczykiem , jajkiem i sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dorsz z piekarnika

 Dorsz z piekarnika Zobacz przepis

Dorsz z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pstrąg w papilotach

 Pstrąg w papilotach Zobacz przepis

Pstrąg w papilotach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Łosoś pieczony na parze

 Łosoś pieczony na parze Zobacz przepis

Łosoś pieczony na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8