Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na łososia pieczonego na parze z sosu sojowego. To nie tylko zdrowy pomysł na obiad, który wymaga bardzo mało wysiłku – to też pełnia smaku bez wszechobecnego zapachu ryby. Łosoś jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Limonka i imbir – orzeźwiają, a chili i, oczywiście, również imbir przyjemnie grzeją w język.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Składniki
Z papryczki chili pozbądź się szypułek i gniazd nasiennych; pokrój je w cienkie paseczki.
Kawałek świeżego imbiru o wielkości mniej więcej kciuka obierz ze skóry i pokrój w słupki o grubości około 1-2 milimetrów.
Posiekaj drobno świeżą kolendrę.
Kilka limonek pokrój w plasterki o grubości 2-3 milimetrów. Pozostaw jedną-dwie limonki do dekoracji gotowego dania.
Na dno naczynia, w którym będziesz piec rybę, wyłóż plasterki limonki. Na limonkach ułóż kawałki ryby w taki sposób, żeby zachować pomiędzy nimi lekkie szpary, które umożliwią parowanie płynu.
Filety łososia polej mieszanką sosu sojowego i wody, w stosunku 1 część sosu sojowego do dwóch części wody. Musi jej być tyle, żeby przykryła dno naczynia. Całkowita ilość płynu w naczyniu nie powinna zakrywać filetów.
Na filetach i pomiędzy nimi ułóż słupki imbiru. Dodaj chili i posyp wszystko obficie posiekaną kolendrą. Naczynie okryj szczelnie folią aluminiową.
Tak przygotowanego łososia piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, przez około 30 - 40 minut.
Gotowego łososia wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.
Rybę podawaj z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to ryż. Łososia można dodatkowo polać jedną lub dwiema łyżkami sosu z naczynia, posypać kolendrą lub plasterkami chili albo udekorować świeżą limonką.