Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy chrupiące gofry z ulubionymi dodatkami zjesz tylko nad polskim morzem albo w kawiarni w swoim mieście? Niekoniecznie! Samodzielne przygotowanie tych smakołyków jest proste i szybkie. Do przygotowania ciasta na gofry potrzebujesz prostych składników, które znajdują się w każdej kuchni. A dodatki? Dobierz je według swoich upodobań. Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste!
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem gałki ulubionych lodów i owoców. Z naszą pomocą przygotujesz przepis na deser, który niczym nie odbiega od tego serwowanego w najlepszej kawiarni czy lodziarni. To świetny pomysł na słodkie śniadanie, coś pysznego do kawy albo jako podwieczorek. Domowe gofry możesz przygotować o każdej porze roku – kojarzą się z wakacyjnym luzem, dzieciństwem i słodkim zapachem.
Przepis, który dziś prezentujemy, gwarantuje smaczne gofry, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim odpowiednio chrupiące – takie, jakie znasz z najlepszych budek nad morzem. Sekretem jest nie tylko dobrze zbilansowane ciasto, ale również odpowiednie rozgrzanie gofrownicy, dodatek tłuszczu oraz... odrobina cierpliwości przy pieczeniu. Z tego przepisu na gofry chrupiące przygotujesz ciasto, które nie mięknie od razu po wyciągnięciu z urządzenia. Trzymają swoją konsystencję przez dłuższy czas i świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu.
Jeśli lubisz domowe desery, które przywołują smaki dzieciństwa albo kojarzą się z wakacjami, wypróbuj też przepis na rurki z bitą śmietaną.
Aby przygotować idealne ciasto na gofry, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów – zarówno przy samym mieszaniu składników, jak i w trakcie pieczenia.
Po pierwsze – składniki. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej, a jajka dobrze rozbełtane. Najlepiej użyć do tego rózgi kuchennej lub miksera na niskich obrotach, żeby nie spienić ciasta zbyt mocno. Jeśli chcesz, aby ciasto na gofry domowe było bardziej puszyste, możesz osobno ubić białka i dodać je na końcu. To sprawi, że struktura będzie znacznie delikatniejsza. Masło dodane do ciasta nadaje gofrom złocistego koloru i smaku – nie pomijaj go, a przed dodaniem dobrze je przestudź.
Po drugie – pieczenie. Gofrownica musi być mocno rozgrzana przed wlaniem ciasta. Tylko wtedy uzyskasz chrupiące gofry. Przed pierwszym wlaniem ciasta, warto delikatnie natłuścić płyty gofrownicy masłem lub olejem (zwłaszcza jeśli nie ma powłoki zapobiegającej przywieraniu). W trakcie pieczenia nie otwieraj urządzenia zbyt wcześnie. To jeden z najczęstszych popełnianych błędów. Dobrze upieczone gofry powinny mieć złoty kolor i same lekko odchodzić od powierzchni.
Po wyjęciu najlepiej ułożyć je na kratce, a nie na talerzu. Para musi odparować, a nie ogrzewać spód gofrów, który po chwili może zmięknąć.
Ciasto z naszego przepisu na gofry domowe powinno być dość gęste, ale lejące, podobne do naleśnikowego. Jeśli wydaje ci się zbyt rzadkie, możesz dosypać odrobinę mąki. Nie przesadzaj jednak, aby gofry nie były zbite i gumowe. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolej łyżkę mleka.
Ważne jest również, aby dobrze przesiać mąkę – dzięki temu ciasto będzie bardziej napowietrzone, a gofry lżejsze w smaku. Dzięki tej prostej czynności twój deser zrobi furorę zarówno wśród starszych, jak i najmłodszych.
Nasz przepis na gofry jest uniwersalny, więc możesz dobrać dodatki według swoich upodobań. Dobrze smakują posypane obficie cukrem pudrem – zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Jeśli masz więcej czasu lub chcesz zaskoczyć gości, sięgnij po bitą śmietanę, świeże owoce (np. truskawki, borówki, maliny, banany) oraz kule lodów waniliowych czy czekoladowych. Świetnie sprawdzają się też polewy – czekoladowa, pistacjowa, karmelowa czy owocowa, a także posypki, wiórki kokosowe lub starta czekolada.
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 82
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38670
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 380
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 915
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1105
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6340
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 82
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38670
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 380
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 915
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1105
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6340
Składniki
Masło roztop i przestudź. Gofrownicę rozgrzej. Do miski wlej mleko i dodaj jajka. Całość rozbełtaj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj olej i mieszaj do momentu wchłonięcia tłuszczu przez ciasto. Gdy gofrownica osiągnie odpowiednią temperaturę, rozsmaruj na jej blaszkach odrobinę masła.
Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je delikatnie nożem, by było równo rozlane. Pamiętaj, żeby ciasto przed pieczeniem nie wypływało z brzegów foremki gofrownicy. W trakcie pieczenia dość mocno urośnie.
Piecz gofry przez 3-4 minuty. W połowie warto gofrownicę obrócić do góry nogami. Po upieczeniu gofry odkładaj na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Chrupiące gofry podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, lodami, owocami sezonowymi.