Do góry

Desery Przepis na:

Pijana śliwka

Pijana śliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1136

Dodano:

Odsłon: 3162

Ciasto z serii 18+ - mocno nasączone alkoholem i rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml czystej wódki
  • 250 g masła
  • 250 g kremu czekoladowego typu Nutella
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki kawy (ok 2 łyżeczek kawy rozpuszczonej we wrzątku)
  • 1/4 szklanki wódki wiśniówki lub śliwowicy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Mleczna czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.

  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.

  4. Wszystkie składniki ponczu łączymy.

  5. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

  6. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.

  7. Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 stycznia 2018 Uwielbiam ciasta z dodatkiem % :) Twoje wygląda bardzo zachęcająco:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń