Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z serii 18+ - mocno nasączone alkoholem i rozpływające się w ustach.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34622
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 887
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 162
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3802
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34622
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 887
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 162
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3802
Składniki
Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.
Wszystkie składniki ponczu łączymy.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.
Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch