Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon śliwkowy w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na powidła śliwkowe bez cukru. Powidło śliwkowe jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i bez cukru, jeżeli ktoś jeszcze nie robił powidła, to polecam wypróbować przepis.
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 20
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 347
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 27
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 20
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 34
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 20
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 347
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 27
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 20
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 34
Składniki
Z dokładnie umytych śliwek usuwam pestki. Śliwki przekładam do garnka dodaję wodę i zaczynam smażyć powidło. Do smażenia powidła, najlepiej jest wybrać garnek jak najszerszy, wtedy szybciej odparuje sok.
Smażenie powidła: Na początku smażenia, płomień pod garnkiem mam ustawiony na większy płomień, aby śliwki puściły sok, od czasu do czasu mieszam. Następnie zmniejszam płomień i smażę powidło, czym powidło staje się gęstsze tym częściej mieszam, żeby powidło nie przywarło do dna garnka i nie pryskało po całej kuchni. Ja powidło smażyłam około 3 godzin, ale długość smażenia zależy od ilości śliwek i wielkości garnka. Pod sam koniec smażenia, możemy dodać do smaku cukier, ja nie dodaję.
Żeby sprawdzić czy powidło ma już odpowiednią gęstość, to podczas mieszania gdy ślad po łyżce nie zlewa się, tylko pozostaje, a powidło trudno odkleja się od łyżki, to znaczy że jest już gotowe. Gorące powidło nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika wycierami mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane powidło, przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Powidło śliwkowe jest gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa