Dżem śliwkowy z migdałami
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 15 dkg migdałów
- 20-30 dkg cukru
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 15 dkg migdałów
- 20-30 dkg cukru
REKLAMA

Etapy przygotowania
1
Owoce umyć i wypestkować. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Śliwki zmielić w maszynce do mięsa. Śliwki przełożyć do garnka i dodać cukier, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ok. 40 minut. Dodać migdały i dalej smażyć wg uznania. Gotowy dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, pasteryzować ok 20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA

REKLAMA

Komentarze do przepisu (2)

REKLAMA

Przetwory

Dżem śliwkowy z migdałami
anetas197601
do 60 min
> 6 osób
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 15 dkg migdałów
- 20-30 dkg cukru
Sposób przygotowania:
1
Owoce umyć i wypestkować. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Śliwki zmielić w maszynce do mięsa. Śliwki przełożyć do garnka i dodać cukier, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ok. 40 minut. Dodać migdały i dalej smażyć wg uznania. Gotowy dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, pasteryzować ok 20 minut.
Gratulujemy pomysłu. Bardzo nam się podoba :-)
zrobię w tym roku, bo zapowiada się mega aromatycznie :), megakciukas !