Ewa_Gotuje

Co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu?

Smażone ryby, dania z czosnkiem i cebulą lub mocno przyprawione potrawy mogą pozostawić na twojej patelni brzydki zapach, którego trudno się pozbyć. Czasem szorowanie płynem do naczyń i ciepłą wodą nie wystarczy, wtedy potrzeba czegoś więcej. Poznaj domowe sposoby na to, by twoja patelnia pachniała czystością. Podpowiemy ci, co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Lubisz smażonego na patelni łososia? A może do twoich ulubionych dań należą rybne potrawki z dodatkiem cebuli i czosnku? Takie potrawy to niewątpliwie uczta dla kubków smakowych, jednak unoszący się w powietrzu zapach po smażeniu, może skutecznie uprzykrzyć ci przyjemność z gotowania. Wówczas przydadzą się praktyczne metody, dzięki którym pozbędziesz się nieprzyjemnej woni. Sprawdź, co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu.

Sprawdź także: Co zrobić, żeby woda podczas gotowania makaronu nie kipiała?

Co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu?

Kiedy już skończysz smażenie ryb lub innych intensywnie pachnących potraw, koniecznie musisz umyć patelnie, tak by pozbyć się z niej wszelkich zapachów. Nie ma nic gorszego niż aromat czosnku lub ryby, który przy następnych kulinarnych podbojach może przejść na słodkie naleśniki, racuchy lub placki. A właśnie do takie sytuacji może dojść, kiedy nieodpowiednio wyczyścimy patelnie.

Oczywiście można włożyć ją do zmywarki lub kilkukrotnie umyć gorącą wodą z płynem do naczyń. Warto jednak znać domowe, proste sposoby, dzięki którym nieprzyjemna woń nie będzie wyczuwalna. Świetnie sprawdzi się skórka z cytryny. Wystarczy wycisnąć sok z połówki cytryny, np. używając go do herbaty lub sosu do sałatki, a następnie pozostałą cytrynową skórką dokładnie natrzeć patelnię. Przykry zapach powinien w mig zniknąć z patelni. Możesz również zastosować ekologiczną metodę, czyli do czyszczenia patelni użyć herbacianych fusów.

Istnieją produkty spożywcze, które dodane do dania w trakcie smażenia, zredukują nieprzyjemną woń. Należy do nich między innymi surowy ziemniak. Wystarczy położyć go obok smażonej ryby na patelni, świetnie poradzi sobie z pochłonięciem niechcianego zapachu. Mamy również dobrą wiadomość do wszystkich fanów masła orzechowego, ono również jest świetnym pochłaniaczem intensywnych zapachów, co więcej może być ciekawym dodatkiem do niektórych przepisów.  

Na umytej i suchej patelni możesz również podprażyć owoce jałowca. W pomieszczeniu zacznie unosić się przyjemny zapach, a olejki eteryczne obecne w roślinie, pomogą pozbyć się brzydkiej woni z patelni.

Jak pozbyć się zapachu smażenia z kuchni?

Po przygotowaniu smażonych dań, takich jak placki ziemniaczane, kotlety, dania z czosnkiem i cebulą, czy ryby powietrze w kuchni na pewno przesycone jest aromatami gotowania. Mimo otwartego okna, po wejściu do pomieszczenia, nadal możesz odczuwać zapach smażenia, który potrafi utrzymywać się nawet przez kilka dni. Możesz wówczas skusić się na przygotowanie pochłaniającej brzydką woń wodnej mieszanki.

Do garnka wlej szklankę wody, wsyp łyżeczkę goździków, łyżeczkę pieprzu w ziarnach, łyżeczkę majeranku oraz garść świeżej mięty, opcjonalnie może być to łyżeczka mięty suszonej. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i zdejmij przykrywkę. Równie dobrze sprawdzi się zagotowanie szklanki wody oraz pięciu łyżek octu. Do tej mieszanki możesz także kilka kropel ulubionego olejku eterycznego, np. lawendowego lub miętowego.  

Jeśli powyższe sposoby nie pomogły, możesz również spróbować metody z użyciem cynamonu. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, wysyp na nią cynamon, a następnie piecz przez około godzinę w 200 stopni. Oczywiście jest to metoda mało ekonomiczna, dlatego na czas pieczenia, warto zaplanować również przygotowanie ciasta, wykorzystując rozgrzany piekarnik.

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 96

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2713

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0