Najlepsze przepisy na ogórki

Drewniany spinacz do prania i inne kuchenne triki, których musisz spróbować!

Każda gospodyni ma swoje sprawdzone, kuchenne patenty. Jednak nawet najbardziej doświadczonym zdarzają się sytuacje, kiedy woda podczas gotowania wykipi. Okazuje się, że można w prosty sposób temu zapobiec. Sprawdź, co zrobić, żeby woda podczas gotowania makaronu nie kipiała.

Fot.123RF/Picsel

Na pewno zdarzyło ci się, że podczas gotowania ziemniaków, ryżu, czy makaronu woda z garnka zaczęła kipieć. Wystarczy spuścić wzrok z garnka na kilka minut, by jego zawartość znalazła się na kuchence, a czasem nawet na podłodze. Dodatkowe sprzątanie i frustracja gwarantowane. Wystarczy jednak zastosować banalnie prosty patent, żeby woda podczas gotowania makaronu nie kipiała.

Sprawdź także: Jak naostrzyć nożyki blendera? Prosty trik w 2 minuty

Co zrobić, żeby woda w garnku nie kipiała?

Jak sprytna gospodyni zabezpiecza swoją kuchenkę przed kipiącą z garnków wodą? Istnieje na to kilka prostych sposobów. Najczęściej używaną metodą jest ułożenie na krawędziach garnka drewnianej łyżki. Dzięki temu bąbelki, które powstają na powierzchni gotującej się wody, będą rozbijać się o barierę, którą stanowi łyżka.  

Jeśli gotująca się woda niebezpiecznie zbliża się do krawędzi garnka, możesz szybko zareagować, wrzucając do niej kostkę lodu. Ten prosty zabieg sprawi, że poziom wody szybko opadnie.

Niektórzy używają również drewnianego spinacza do wieszania prania. Wystarczy umieścić go pod pokrywką, dzięki czemu stworzysz przestrzeń między nią a garnkiem. Ziemniaki lub makaron szybko się ugotują, a woda nie wykipi.

Tłuszcz na kipiącą z garnka wodę

Do garnka z gotującą się wodą można dodać również odrobinę masła lub innego tłuszczu, dzięki czemu woda podczas gotowania makaronu nie będzie kipiała. Warto jednak pamiętać, że dodatkowy tłuszcz to także gratisowe kalorie oraz niepotrzebne marnowanie produktu, który można przecież wykorzystać do innych dań.

Tłuszczem, najlepiej olejem można także nasmarować brzegi garnka, dzięki temu unikniesz dodawania go do wody, w której gotuje się makaron. Równocześnie stworzysz barierę, dzięki której pieniąca się woda nie będzie wspinać się po brzegach garnka i pozostanie w środku.

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
12
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 127

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 265

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 104

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4