Najlepsze przepisy na ogórki

Jak naostrzyć nożyki blendera? Prosty trik w 2 minuty

Noże można ostrzyć na wiele popularnych sposobów. Co jednak zrobić, gdy stępi się ostrze blendera? Spokojnie, nie będziesz musiał rozkręcać urządzenia. Istnieje prosty trik, dzięki któremu w 2 minuty blender będzie jak nowy!

Fot.123RF/Picsel

Choć sposobów na ostrzenie noży jest wiele, mało kto wie, jak naostrzyć blender ręczny. Jak każdy sprzęt, w miarę użytkowania, jego nożyk tępi się i przestaje być skuteczny. Prędzej czy później dostrzeżesz, że owoce, nasiona czy warzywa nie są już tak perfekcyjnie rozdrobnione, jak w momencie pierwszego użytkowania. Co zrobić w takiej sytuacji? Metod jest kilka, a wszystkie zajmą ci zaledwie dwie minuty.

Sprawdź także: Ma 64 lata i wygląda genialnie! Sekret figury Teresy Werner!

Jak naostrzyć blender?

Okazuje się, że wcale nie trzeba rozkręcać ani serwisować sprzętu. Istnieją domowe, skuteczne sposoby na ostrzenie blendera ręcznego. Poznaj trzy techniki i wybierz tę, która najbardziej ci odpowiada:

1. Suchy ryż

To najskuteczniejsza domowa metoda na to, żeby naostrzyć blender ręczny. Na czym polega? Przygotuj szklankę suchego ryżu i przesyp całość do garnka. Następnie miksuj ryż na wolnych obrotach przez ok. dwie minuty. Twarde ziarenka powinny zostać zmielone na drobny proszek. W ten sposób tępy nożyk, ocierając się o mocną łuskę, zyska drugą młodość. 

2. Kostki lodu

Alternatywnym sposobem do mielenia ziarenek ryżu jest zmiksowanie kostek lodu z odrobiną płynu do mycia naczyń oraz połową szklanki zimnej wody. Oczywiście wszystkie produkty umieszczamy w garnku i mielimy minutę na najmniejszych obrotach. Po tym czasie dolej jeszcze pół szklanki wody i blenduj całość przez kolejną minutę. 

3. Mocno zmrożone produkty

Jak naostrzyć blender? Do kolejnego domowego sposobu wykorzystaj mrożonki. Przełóż je (bez rozmrażania) do garnka, zalej mlekiem i blenduj całość przez minutę. Po upływie czasu dodaj jeszcze odrobinę owoców lub warzyw i mleka, a następnie miksuj dalej przez minutę. Nie tylko nożyki przestaną być tępe, ale też przyrządzisz smaczny koktajl. 

Jeśli przepadasz za kuchnią zero waste i używasz resztek, możesz skusić się na zamrożenie skorupek z jaj. Sześć obierek włóż do zamrażarki na ok. godzinę. Potem przerzuć do naczynia i miksuj na najniższym trybie pracy przez ok. trzy minuty. Do garnka dolej szklankę zimnej wody i miksuj jeszcze dwie minuty. To świetny patent na to, jak naostrzyć blender ręczny, ale też stworzyć zdrową odżywkę do roślin. Płyn ze zmiksowanymi skorupkami możesz przelać do doniczek.



Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 208

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4