Grill - temat specjalny

Jak naostrzyć nożyki blendera? Prosty trik w 2 minuty

Noże można ostrzyć na wiele popularnych sposobów. Co jednak zrobić, gdy stępi się ostrze blendera? Spokojnie, nie będziesz musiał rozkręcać urządzenia. Istnieje prosty trik, dzięki któremu w 2 minuty blender będzie jak nowy!

Fot.123RF/Picsel

Choć sposobów na ostrzenie noży jest wiele, mało kto wie, jak naostrzyć blender ręczny. Jak każdy sprzęt, w miarę użytkowania, jego nożyk tępi się i przestaje być skuteczny. Prędzej czy później dostrzeżesz, że owoce, nasiona czy warzywa nie są już tak perfekcyjnie rozdrobnione, jak w momencie pierwszego użytkowania. Co zrobić w takiej sytuacji? Metod jest kilka, a wszystkie zajmą ci zaledwie dwie minuty.

Sprawdź także: Ma 64 lata i wygląda genialnie! Sekret figury Teresy Werner!

Jak naostrzyć blender?

Okazuje się, że wcale nie trzeba rozkręcać ani serwisować sprzętu. Istnieją domowe, skuteczne sposoby na ostrzenie blendera ręcznego. Poznaj trzy techniki i wybierz tę, która najbardziej ci odpowiada:

1. Suchy ryż

To najskuteczniejsza domowa metoda na to, żeby naostrzyć blender ręczny. Na czym polega? Przygotuj szklankę suchego ryżu i przesyp całość do garnka. Następnie miksuj ryż na wolnych obrotach przez ok. dwie minuty. Twarde ziarenka powinny zostać zmielone na drobny proszek. W ten sposób tępy nożyk, ocierając się o mocną łuskę, zyska drugą młodość. 

2. Kostki lodu

Alternatywnym sposobem do mielenia ziarenek ryżu jest zmiksowanie kostek lodu z odrobiną płynu do mycia naczyń oraz połową szklanki zimnej wody. Oczywiście wszystkie produkty umieszczamy w garnku i mielimy minutę na najmniejszych obrotach. Po tym czasie dolej jeszcze pół szklanki wody i blenduj całość przez kolejną minutę. 

3. Mocno zmrożone produkty

Jak naostrzyć blender? Do kolejnego domowego sposobu wykorzystaj mrożonki. Przełóż je (bez rozmrażania) do garnka, zalej mlekiem i blenduj całość przez minutę. Po upływie czasu dodaj jeszcze odrobinę owoców lub warzyw i mleka, a następnie miksuj dalej przez minutę. Nie tylko nożyki przestaną być tępe, ale też przyrządzisz smaczny koktajl. 

Jeśli przepadasz za kuchnią zero waste i używasz resztek, możesz skusić się na zamrożenie skorupek z jaj. Sześć obierek włóż do zamrażarki na ok. godzinę. Potem przerzuć do naczynia i miksuj na najniższym trybie pracy przez ok. trzy minuty. Do garnka dolej szklankę zimnej wody i miksuj jeszcze dwie minuty. To świetny patent na to, jak naostrzyć blender ręczny, ale też stworzyć zdrową odżywkę do roślin. Płyn ze zmiksowanymi skorupkami możesz przelać do doniczek.



Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z ogórka

Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...

Odsłon: 17428

15 min
16
15 min
7
Przekąski Babeczki szpinakowe

Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...

Odsłon: 68

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...

Odsłon: 4531

15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

12
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2