Ewa_Gotuje

"Coś dla ducha coś do brzucha"

"Coś dla ducha coś do brzucha" - takie hasło zachęcało wszystkich do wzięcia udziału w I Święcie Kiełbasy Lisieckiej. 24-25 września nad Zalewem Kryspinów odbyło się wyjątkowe wydarzenie na którym każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Łasuchom oraz smakoszom niewątpliwie do gustu przypadły pyszne rarytasy wędliniarskie, które zaprezentowało Konsorcjum Produktów Kiełbasy Lisieckiej. Stoisko uginało się od różnego rodzaju smakołyków. Nie zabrakło także kramów z równie wybornymi produktami regionalnymi m.in. oscypkami, pierogami, chlebem, ciastami, miodem itd. oraz stoisk z rękodziełem.

Oprócz promocyjnych budek z degustacją, organizacje pozarządowe przeprowadziły zbiórkę pieniędzy na rzecz chorych dzieci. Do zbiórki włączyły się: Stowarzyszenie "Sukces" w Jeziorzanach, oraz "Przyjazne Piekary", które przekazało obrazy na aukcję charytatywną. W ramach pomocy dzieciom zorganizowana została również loteria z wartościowymi nagrodami. Zbierane datki pomogą w leczeniu 12-letniego Szymona Marczyka z porażeniem mózgowym.

 

Piękna pogoda pozwoliła także na urozmaicenie imprezy licznymi atrakcjami. Niektórzy wybrali ekstremalny park linowy, ekscytujący zjazd zorbingiem, quady, przejazd motorówką lub niesamowity widok podczas lotu balonem. Wydarzeniu towarzyszył bogaty program artystyczny. Na scenie wystąpiły zespoły ludowe, orkiestry dęte, grupy taneczne a wieczorem zagrał zespół KaraRockers. Finałem Święta była zabawa taneczna z cudownym zespołem Dekolt.

Zapraszamy Wszystkich na kolejną odsłonę wydarzenia za rok!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab pieczony na kanapki

Schab był przewidziany do chleba, ale kilka pierwszych plastrów polałem sosem...

Odsłon: 52

>60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0