Ewa_Gotuje

Czekolada i wino? Doskonałe połączenie!

O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady

Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino.

Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot

Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej palety smaków. Smak tej ciemnej czekolady zyska nowy wymiar w zestawieniu z winem o wyraźnym owocowym charakterze. Spróbuj z chilijskim Merlotem lub australijskim Grenache: winem o wyrazistym charakterze, z ożywczym aromatem owoców miękkich, soczystych i z jedwabistym owocowym finiszem.

Czekolada karmelowa z solą morską - doskonała z Prosecco (schłodzonym)

Czekolada o subtelnej i niezwykle dopracowanej równowadze smaków: ciemnej czekolady, chrupiących karmelowych akcentów i pojawiającego się w tle delikatnego echa morskiej soli. Najbardziej wyraziste będzie zestawienie z Prosecco: połączenie chrupiącego karmelu z bąbelkami musującego wina niosącymi aromaty cytrusów i gruszki. Pysznym połączeniem będzie też półwytrawny szampan, z właściwą mu nutką słodyczy.

Czekolada z solą morksą - doskonała z kalifornijskim Zinfandel

Czekolada, którą cechuje intensywna nuta kakao wygładzona wanilią. W pierwszej chwili nie czuje się tu śladu morskiej soli, raczej miodną, a zaraz potem cytrusową świeżość – dopiero na koniec w smaku uwydatnia się krystaliczna nuta morskiej soli. Jeśli ktoś nie jest koneserem ciemnej czekolady, ten wariant będzie doskonały na początek. Najlepsze połączenie tworzy z kalifornijskim Zinfandel. Wino to ma w sobie ciemną świeżość porzeczek i truskawek; a jego aromaty utworzą fascynujący kontrast z czekoladą – co otworzy przed nami cały wachlarz nowych doznań.

Czekolada pomarańczowa - doskonała z Maderą Rich

W smaku tej czekolady dominują nuty kandyzowanej pomarańczy i migdałów. Cudowny czar pomarańczy znakomicie podkreśli 5-letnia Madera Rich. Obecne w winie aromaty suszonych owoców stanowią dla smaku ciemnej czekolady wspaniałe tło; jednocześnie świeże nuty pomarańczowej i limonkowej skórki stopniowo potężnieją, by kandyzowanej pomarańczy dać pełnię i blask.

Czekolada 85% kakao - doskonała z australijskim Ruthergien Muscat (schłodzonym)

Wina o tak wyjątkowej gładkości i słodyczy będą idealnie pasować do intensywnego smaku Lindt Excellence 85%. Właściwe im nuty miodu i prażonych orzechów cudownie łączą się z aromatami czekolady; z kolei właściwy czekoladzie głęboki, wyrazisty charakter kakao z odrobiną wanilii łagodzi słodycz wina, równoważąc ją subtelną goryczą mokki

Czekolada z chili - doskonała z włoskim Ripasso di Valpolicella

To zestawienie, które rzeczywiście otwiera przed nami szereg nowych doznań. Smak dojrzewa tu stopniowo, w miarę rozpuszczania się czekolady w ustach. Zaczyna się od delikatnej słodyczy; zaraz potem pojawia się pikantność chili, ale jej ostrość jest przez cały czas utrzymana pod kontrolą. Kolej na Ripasso di Valpolicella lub włoskie Amarone. Oba wina cechują się niezrównaną głębią i intensywnością smaku, co znakomicie pasuje do ciemnej czekolady. Wyczuwalne w winie nuty owoców (czarnych jagód, winogron, porzeczek) wzmacniają owocowe aromaty czekolady (czerwone porzeczki, truskawki, poziomki). W tym właśnie momencie daje o sobie znać efekt, jaki wywołuje popicie winem kapsaicyny (substancji odpowiedzialnej za ostry, piekący smak chili): rozwijające się w ustach cudownie barwne smaki dostają nagłej mocy, co podnosi ich intensywność do potęgi.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 669

60 min
11
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3