Ewa_Gotuje

Cztery zioła, które wspierają odchudzanie

O leczniczych właściwościach ziół wiemy od wieków, a przepisy i informacje o nich przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Już najwyższa pora, aby wiedza naszych przodków pomogła nam w odchudzaniu.

Fot. 123RF/Picsel

Coraz częściej używamy świeżych ziół, a z roku na rok większą popularnością cieszy się fitoterapia, czyli leczenie ziołami. Niektóre znajdują już powszechne zastosowanie w naszej kuchni lub korzystamy z nich przy okazji domowego leczenia dolegliwości. Warto również odkryć te niepozorne, których nie posądzilibyśmy o działania wspomagające odchudzanie i oczyszczanie. Ich przewaga nad suplementami diety i różnymi środkami mającymi wspomagać proces odchudzania pochodzi z natury, przez co są znacznie zdrowsze i mniej szkodliwe dla naszego organizmu. Oto zestawienie czterech ogólnie dostępnych ziół, dzięki którym przyspieszysz swój proces odchudzania, a przy okazji zapobiegniesz niektórym schorzeniom.

1. Pokrzywa

Często postrzegana przez nas tylko jako chwast, a przez to że potrafi nas "sparzyć", mało kto uznałby tę roślinę za mającą jakieś działanie lecznicze. Tymczasem liście pokrzywy, których tak nie lubimy, mogą nam pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, redukcji stanów zapalnych, a także wspomogą odchudzanie. Napar z suszonych lub świeżych liści pokrzywy pomoże w przemianie materii oraz oczyści układ trawienny. Związki zawarte w pokrzywie pomogą także osobom zmagającym się ze złogami żółciowymi oraz korzystnie wpłyną na pracę trzustki i wątroby.

2. Melisa

Jej zapach oraz smak relaksują, coraz częściej bywa stosowana jako przyprawa. Jak się okazuje uspokajające właściwości tego zioła, mają również zastosowanie w medycynie ludowej, gdzie już dawno stosuje się ją przy chorobach układu pokarmowego. Zawiera ona dużo związków aktywnych, przez co zmniejsza wzdęcia i gazy. Herbatka z melisy wspomaga procesy trawienne, warto ja również pić przy okazji spożywania ciężkostrawnych potraw. Równie ważną zaletą melisy jest jej pobudzanie organizmu do oczyszczania z toksyn.

3. Mniszek lekarski

Na pewno każdy widział jego charakterystyczne, żółte kwiaty na łące, lub polanie, ponieważ mniszek rośnie dziko na przydrożach całej Europy, Azji i obu Ameryk. Często pojawia się w naszych ogrodach, a my uważamy go za chwast. Bardzo niesłusznie, ponieważ wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe, oraz obniża poziom glukozy we krwi. Jak pomoże w odchudzaniu? Odwar z korzenia mniszka zadziała pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, a związki czynne tej rośliny są w stanie znormalizować cały proces trawienia.

4. Mięta pieprzowa

Jej właściwości wspomagające proces trawienia i pracę układu pokarmowego poznano już w starożytności. Medycyna ludowa stosuje olejek miętowy przy bólach żołądka, niestrawności, kolkach, oraz nudnościach. Obecnie mięta występuje najczęściej w postaci herbatki. Picie takiego naparu może zadziałać także w naszej diecie odchudzającej, mięta ma podobny wpływ na nasz układ pokarmowy co mniszek lekarski - zioło to zwiększa ilość soku żołądkowego, ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów. Ponadto, przywraca ona prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit oraz skutecznie zapobiega wzdęciom.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 90

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2706

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0