Ewa_Gotuje

Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest niskokaloryczna i bardzo uniwersalna w kuchni. Czy każdy może ją jednak spożywać? Dowiedz się, czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie.

Fot.123RF/Picsel

Rzodkiewka określana jest jako królowa nowalijek. Nic dziwnego, pojawia się na wiosnę i pięknie ozdabia talerz. Pasuje zarówno do sałatek, jak i kanapek czy zup. To warzywo, które wykorzystasz w kuchni do naprawdę wielu posiłków.

Rzodkiewka znana jest też ze swojej niskiej kaloryczności. 100 gramów korzenia zawiera zaledwie 16 kcal! Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin (w tym C i B6) i mikroelementów (magnez, potas czy sód). To cenne źródło błonnika i przeciwutleniaczy. 

Rzodkiewkę powinny jeść osoby z problemami ze strony układu trawienia, osłabione (z kruchymi paznokciami lub łamiącymi się włosami), będące na diecie oraz chorujące na nadciśnienie. Czy są jakieś przeciwwskazania? Czy można jeść rzodkiewkę, mając problemy z wątrobą? Dowiedz się.

Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Masz chorą wątrobę i nie wiesz, czy powinieneś sięgać po tę nowalijkę? Bądź spokojny! Rzodkiewki to świetne warzywo dla wszystkich, którzy borykają się z problemami z wątrobą. Występuje tylko jeden wyjątek! Jeśli zmagasz się z zapaleniem wątroby, unikaj rzodkiewki. Z powodu dużej zawartości olejków gorczycowych i kwasów organicznych, nowalijka jest rośliną lekko trującą i mogłaby obciążyć organ.

W większości przypadków rzodkiewka pomaga jednak utrzymać wątrobę w dobrej kondycji (usuwa z krwi wszystkie toksyny). Jeśli chorujesz na żółtaczkę, spożywana rzodkiewka pomoże wręcz obniżyć poziom bilirubiny. Dlatego właśnie rzodkiewka jest wskazana przy chorej wątrobie. 

Kto nie powinien jeść rzodkiewki?

Skoro chorujący na wątrobę powinni jeść rzodkiewkę, to czy są jakieś przeciwwskazania do jej spożywania? Oprócz cierpiących na zapalenie wątroby, niestety rzodkiewki nie mogą jeść też: osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, z problemami z trzustką, zespołem jelita wrażliwego i nieżytem jelit. Powinni na nią uważać też wszyscy alergicy - rzodkiewka zawiera kwas salicylowy, który może łatwo uczulać.

Zobacz także:

Nalewka z rabarbaru: Przepis i zalety stosowania »

Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0