Czy te produkty są niezdrowe?

Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe.

Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za niezdrowe, mają swoje zalety, które mogą przeważyć nad wadami. Oto kilka produktów, które możecie z powrotem włączyć do swojej diety:

1. Popcorn

Ta prosta w przygotowaniu przekąska, która nieodzownie kojarzy się z kinowymi seansami, bardzo często wskazywana jest jako źródło pustych kalorii. Dzieje się tak głównie ze względu na to, co dodajemy do popcornu - masło oraz karmel. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z faktu, iż prażona kukurydza może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Badacze udowodnili, że ta przekąska zawiera więcej antyoksydantów niż zalecana dzienna porcja owoców i warzyw. Dodatkowo zawiera również fosfor i żelazo. Jeśli przygotujemy ją bez zbędnego dodatku soli, cukru i tłuszczu, nieduża porcja będzie miała zaledwie 60 kcal. Takim popcornem możemy cieszyć się bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Któż z nas nie usłyszał kiedyś historii o zagrożeniach związanych z żuciem gumy? Jednak, jak wskazują najnowsze doniesienia, powinniśmy po nią sięgać, zwłaszcza jeśli chcemy poprawić koncentrację i usprawnić pracę naszego mózgu. Co więcej, żucie gumy może ułatwić odchudzanie, ponieważ w ten sposób zmuszamy organizm do produkcji insuliny, zmniejszając ochotę na słodycze. Ponadto producenci gum zapewniają, że ich produkty usprawniają trawienie oraz pozwalają dbać o higienę jamy ustnej.

Od najmłodszych lat wmawiano nam, iż czekolada to jedynie przyczyna próchnicy i otyłości. Zapominano jednak, że w tych słodkich tabliczkach kryje się również sporo pozytywnych właściwości, które doceniano już tysiące lat temu. Czekolada dobrej jakości, zwłaszcza ta gorzka, z dużą zawartością kakao, jest źródłem wielu witamin z grupy B, A i E, a zawarty w niej tłuszcz roślinny pomaga zwalczać zły cholesterol. Dodatkowo, zawarta w niej teobromina stymuluje pracę nerek i układu nerwowego. Przed czekoladą nie powinny się wzbraniać nawet osoby intensywnie trenujące, gdyż zawarte w niej składniki ułatwiają regenerację organizmu po wysiłku.

To kolejna pozycja, która bardzo często znika z jadłospisu osób odchudzających się. Wcale nie musi tak być, bo odpowiednio przygotowany makaron nie musi tuczyć. Jeśli chcemy przygotować zdrowe danie, powinniśmy wybrać makaron z pszenicy durum, który ugotujemy al dente. To właśnie rozgotowany makaron jest najbardziej tuczący. Jeśli wybierzemy do niego zdrowe dodatki - pełne witamin, błonnika i innych składników odżywczych, nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny za taki posiłek.

Pierwsza rzecz o jakiej powinniśmy zapomnieć, przechodząc na dietę? Odpowiedź najczęściej brzmi „ciasta". Jak się okazuje wcale nie musi tak być. Najnowsze doniesienia naukowców powinny choć trochę uspokoić wszystkich wielbicieli słodkości. Przeprowadzone przez nich badania wskazują, że ciasto nie szkodzi naszej sylwetce, o ile zjadamy je.. na śniadanie. To właśnie o tej porze nasz metabolizm działa najsprawniej, a spożyte wówczas kalorie są spalane przez cały dzień.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 76

15 min
6
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45176

30 min
78
Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 94

60 min
5
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 232

30 min
7
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2