Czym jest Matcha i dlaczego warto ją pić?

Matcha to rodzaj zielonej herbaty, która jest wytwarzana z młodych liści, a następnie mielona na proszek. Wpływa na poprawę koncentracji, wspomaga odchudzanie. Sprawdź, co jeszcze kryje w sobie ten zielony proszek i jak go użyć w kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Matcha jest jedną z odmian zielonej herbaty. Krzewy, z których ma powstać matcha, są uprawiane w specyficzny sposób. Podczas wzrostu są chronione przed słońcem, co spowalnia ich rozwój.

Herbata matcha jest źródłem wielu witamin i minerałów. Picie herbaty matcha wpływa na poprawę koncentracji i pamięci. Zielona herbata wzmacnia odporność, ma działanie bakteriobójcze. Wpływa pozytywnie na układ trawienny. Przyspiesza spalanie tłuszczu i obniża poziom glukozy. Dzięki zawartej w sobie kofeinie matcha działa pobudzająco, więc może stanowić alternatywę dla kawy.

Jak przygotować herbatę matcha?

Do przygotowania potrzebna będzie matcha i ok. 100 ml gorącej wody. Wsyp 1 łyżeczkę matchy do miseczki, zalej niewielką ilością wody o temperaturze ok. 75-80 stopni i energicznie wymieszaj. Do mieszania najlepiej użyć specjalnego bambusowej miotełki, jednak możesz ją zastąpić zwykłym spieniaczem elektrycznym do mleka. Po wymieszaniu dolej resztę wody.

Matchę możesz wykorzystać nie tylko jako herbatę do picia. Do czego jeszcze możesz jej użyć?

Matcha latte

Jej przygotowanie różni się od kawowego latte tym, że zamiast kawy, do spienionego mleka dolewa się napar przygotowany z matchy. W ten sposób trzymasz pyszny napój o wyjątkowym kolorze.

Wypieki

Zielonej herbaty w proszku możesz użyć przy pieczeniu ciast. Nada ona wypiekom nie tylko wyjątkowy smak, ale także może urozmaicić ich kolor. Dodaj trochę zielonego proszku do ciastek, ciast czy sernika.

Zielone lody

Zielony proszek możesz wykorzystać przy produkcji lodów domowych. Dodaj odrobinę proszku i stwórz zielone lody. To idealna opcja na upalne dni.


Reklama

 

Bubble Tea z matchą

Do przygotowania Bubble Tea zamiast naparu z liści zielonej herbaty, wykorzystaj matche. Ugotuj tapiokę, zaparz matche, dodaj mleko, trochę miodu i gotowe!

Koktajl

Sproszkowaną zieloną herbatę możesz dodać do koktajlu. Dodaj łyżeczkę matchy do owocowego lub warzywnego koktajlu tworząc bombę witaminową.

Naleśniki

Zielone naleśniki? Czemu nie! Dodaj trochę sproszkowanej matchy do ciasta naleśnikowego, a otrzymasz naleśniki o niesamowitym kolorze i smaku.Okazje cenowe na Matchę znajdziesz w sklepie CośdlaZdrowia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5