Czym pachną Indie?

Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż.

Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane masło.

 

Prawdziwego indyjskiego smaku potrawom nadają przyprawy. A w indyjskich garnkach pachną: chili, gorczyca, kumin, czyli kmin rzymski (nie mylić z popularnym u nas kminkiem), imbir, cynamon, goździki, kolendra, mięta czy szafran, łączone też w formie różnych mieszanek - masal. Kuchnia indyjska to bardzo często kuchnia wegetariańska, jednak nie zawsze. Wszystko bowiem zależy od regionu.

 

Cztery strony indyjskiego świata


Zachodnie Indie cechuje kuchnia bombajska i kuchnia Goa. Ta pierwsza może uraczyć nas kaczką po bombajsku, czyli smażoną na złocisty kolor... rybą! Kosmopolityczny charakter bombajskiego portu sprawia, że możemy skosztować tu dań niemal z każdego zakątka Indii. Kuchnia Goa natomiast ma w swym menu potrawy z owoców morza, czyli krewetki, kraby, kalmary, oraz ośmiornice. Wśród ryb największą popularnością cieszą się tuńczyki, makrele, a także rekiny. Klimat Goa znajduje odbicie w sposobie przyprawiania, a ostrość potraw łagodzi dodawane do dań mleko kokosowe.

 

Kuchnia północnych Indii to w głównej mierze kuchnia muzułmańska. Muzułmanie złagodzili nieco charakter potraw, wykluczyli ze swego jadłospisu wieprzowinę, a rozpowszechnili spożywanie baraniny i drobiu. Typowymi potrawami są tu curry, czyli duszone mięso z różnymi przyprawami, w tym z barwiącą na żółto kurkumą i liśćmi curry oraz pilaw - potrawa z ryżu, a także wszechobecna soczewica. Do posiłku podawany jest dip na bazie ogórka i jogurtu, czyli raita, oraz słodko-kwaśny, pikantny, lub tylko słodki sos - chutney. Ukoronowaniem posiłku jest ćaj - bardzo słodka i pikantnie doprawiana herbata z mlekiem.

 

Wschodnie Indie to przede wszystkim kuchnia bengalska. Ryby, zarówno słodkowodne, jak i morskie, przyrządzane na szereg różnych sposobów serwowane są z ryżem. Dodatkowo podaje się różne owoce i warzywa, jak np. bakłażany, czerwone cebule, ale także liście bananowca, czerwone dynie, czy dżakfruty, czyli owoce drzewa bochenkowego.

Na południu Indii szczególnie popularna jest kuchnia wegetariańska, w związku z religią, tradycją, a także klimatem. Upalne warunki nie sprzyjają ani spożywaniu, ani przechowywaniu mięsa. Nawet lokalny McDonald's zdecydował się rozszerzyć swoje menu o dania bezmięsne. Podstawą niemal każdej potrawy jest ryż, często podawany z ostrymi warzywnymi curry. By złagodzić pikantność potraw, używa się mleczka, a także miąższu kokosowego. Typowe dania z tego regionu to dosa - cienki jak papier naleśnik z mąki ryżowej, sambar - pikantny gulasz warzywny, czy zupa z soczewicy. Sporą popularnością cieszy się tu kawa i nic dziwnego, z tego regionu bowiem pochodzą jedne z najlepszych ziaren na całym świecie.

 

Wszystkim czytelnikom, którym marzy się zasmakowanie prawdziwych Indii możemy polecić wycieczkę do... Londynu. W stolicy Anglii znajdziemy więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju, czy Dehli.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
11
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 102

15 min
7
wszystkie
7

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3