Ewa_Gotuje

Czym zastąpić cukier? Poznaj alternatywy dla białego cukru

Cukier jest ważnym źródłem energii, jednak w nadmiarze jest on bardzo szkodliwy. Między innymi jest główną przyczyną powstawania próchnicy, podnosi ciśnienie krwi i prowadzi do chorób metabolicznych. Na szczęście obecnie na rynku dostępne są zdrowe zamiennik, które również nadają słodki smak.

Fot. 123RF/Picsel

Jeśli lubisz słodki smak i nie potrafisz sobie wyobrazić wielu potraw bez dodatku cukru, sprawdź, jak możesz go zamienić.

Poznaj zdrowe zamienniki białego cukru.

Stewia

Jest to naturalny zamiennik białego cukru, który jest bezkaloryczny. Stewia ma zerowy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.

Stewia dostępna jest w różnych postaciach, można ją kupić w formie tabletek, proszku, liści, czy płynu. Jest wykorzystywana między innymi jako dodatek do napojów, lodów czy gum do żucia. Liście stewii mogą być wykorzystywane do sałatek.

Ksylitol

Jest to naturalna substancja, inaczej nazywana cukrem brzozowym, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie wpływa na gwałtowne podniesienie cukru we krwi. Jest on wykorzystywany nie tylko do słodzenia potraw, ale również na przykład przy produkcji gum do żucia czy past do zębów.

Erytrytol

Ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest trochę mniej słodki od białego cukru i jest od niego zdecydowanie mniej kaloryczny. Erytrytol ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Bardzo często jest wykorzystywany jako zamiennik zwykłego cukru przy wypiekach, przy produkcji lodów, do sosów, czy dżemów i marmolad.

Tagatoza

Jest to naturalny cukier prosty, który występuje w laktozie. Jest to mało znany słodzik, który może zastąpić tradycyjny biały cukier. Jest mniej kaloryczny od cukru, ma niski indeks glikemiczny. Tagatoza jest wykorzystywana w cukiernictwie, przy produkcji leków, a także kosmetyków.


Reklama

 

Miód

Ze względu na swoje właściwości zdrowotne (między innymi wspomaga walkę z przeziębieniem, ponieważ działa bakteriobójczo), może być on wykorzystywany jako zdrowszy zamiennik cukru. Ma on jednak dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego nie należy uważać z jego ilością w diecie.

Jak widać, istnieje wiele zdrowych zamienników białego cukru. Ich ceny nie są wysokie, a w sklepie Cośdlazdrowia możesz kupić słodziki naturalne w promocyjnych cenach.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0