Sponsorowane

Dieta ketogeniczna – wszystko, co chciałbyś wiedzieć

To nie kolejna magiczne dieta czy cudowne tabletki. Zastosowanie diety ketogennej to skuteczny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów i nie tylko. Przy pomocy diety ketogenicznej wspomożesz również swój układ sercowo–naczyniowy. Chudnięcie z jednoczesnym zapobieganiem zawałowi serca, udarowi czy miażdżycy – to właśnie zapewni Ci dieta ketogenna.

Fot. Materiały promocyjne

Zaciekawiony? Czytaj do końca, a dowiesz się:

  •  Na czym polega dieta keto? 
  • Jakie są zalety diety keto?
  •  Produkty keto – co składa się na keto menu?
  •  Czego nie można jeść na diecie ketogenicznej?
  •  Czy dieta ketogeniczna ma jakieś wady?
  •  Dieta ketogeniczna – przeciwwskazania.
  •  Jak wdrożyć dietę ketogeniczną?

Na czym polega dieta keto?

Dieta ketogeniczna oznacza radykalną zmianę sposobu odżywiania. Piramida żywienia mówi, że podstawą naszych posiłków powinny być zboża, a więc chleb, makaron, ziemniaki, owoce itd. W przypadku diety ketogennej sprawa ma się zupełnie inaczej. W diecie ketogennej tłuszcze całkowicie zastępują węglowodany. Wynika to z tego, że nadmiar tłuszczów w diecie nie generuje przyrostów tkanki tłuszczowej, a przyczynia się do jej redukcji. Stan ketozy oznacza właśnie taką zależność. Cudowne właściwości diety ketogennej wynikają z tego, że organizm w stanie ketozy pobiera energię z własnej tkanki tłuszczowej, więc ta się stopniowo zmniejsza. Teraz już wiesz, na czym polega dieta ketogeniczna, więc przejdźmy do jej zalet, które nie ograniczają się jedynie do spadku masy ciała.

Jakie są zalety diety keto?

Podstawową zaletą stosowania diety ketogenicznej jest spadek tkanki tłuszczowej w organizmie. To z kolei pozytywnie wpływa dobry stan zdrowia, a przede wszystkim na nerki i serce. Dieta ketogeniczna zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy tętnic ze względu na obniżenie się ciśnienia tętniczego krwi i zmniejszony poziom cukru w trakcie stosowania diety ketogennej.

Produkty keto – co składa się na menu w diecie ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna opiera się na spożywaniu dużej ilości tłuszczy, wyeliminowaniu węglowodanów i ograniczeniu spożycia cukru. Dużą zawartość tłuszczu zagwarantują nam:

  • tłuste ryby,
  • orzechy,
  • tłuste mięsa,
  • owoce morza,
  • masło,

oraz oleje takie jak:

  • oliwa z oliwek,
  • olej kokosowy,
  • olej lniany,
  • masło kokosowe,
  • olej z awokado.


Owoce i warzywa? Na diecie ketogenicznej możemy jeść:

  • awokado,
  • maliny,
  • jagody,
  • ogórki,
  • brokuły,
  • paprykę,
  • pomidory.

Posiłki stworzone w oparciu o zdrowe tłuszcze i produkty o niskiej zawartości węglowodanów to podstawa diety ketogenicznej.

Czego nie można jeść na diecie ketogenicznej?

Jak na każdej diecie, tak również na diecie ketogenicznej należy pamiętać o liście zakazanych produktów. Zaliczają się do nich:

  • niezdrowe tłuszcze, a więc olej rzepakowy, margaryna czy tłuszcze przetworzone,
  • produkty z niską zawartością tłuszczów – wysoko przetworzone produkty,
  • warzywa takie jak ziemniaki, kukurydza czy groszek,
  • cukry w postaci słodyczy, napojów gazowanych bądź lodów,
  • alkohole – bez względu na to czy to piwo, wino czy koktajl.

Dieta ketogeniczna uszczupla jadłospis o wskazane produkty.

Czy dieta ketogeniczna ma jakieś wady?

Jak wszystko, tak również dieta ketogeniczna ma swoje minusy. Za podstawową wadę można uznać radykalną zmianę nawyków żywieniowych. Wprowadzenie w swoje życie diety ketogennej potrafi być czasochłonne i wymaga dużego samozaparcia. Głównie dlatego, że przed rozpoczęciem diety ketogennej opieramy swoje posiłki na chlebie czy ziemniakach, generalnie produktach zbożowych. Są to produkty, które wykluczamy z jadłospisu rozpoczynając dietę ketogeniczną. Na diecie ketogennej musimy tworzyć posiłki z niską zawartością węglowodanów, a z wysoką zawartością tłuszczów. Poza stworzeniem nowego jadłospisu – musimy ograniczyć spożycie cukru. Tak więc nie słodzimy herbaty/kawy i do minimum ograniczamy wszelkie słodkości. Ograniczamy również spożycie warzyw i owoców. Z tego względu dieta ketogenna jest uboga w witaminy i minerały, które zaleca się uzupełniać suplementami. Znasz już zalety, więc takie wady nie powinny Cię przerażać, lecz są sytuacje, które wykluczają zastosowanie diety keto. O nich właśnie teraz.

Dieta ketogeniczna – przeciwwskazania.

Ze względu na swoją specyfikę dieta keto nie jest dla wszystkich. Problemy z:

  • nerkami,
  • wątrobą,
  • trzustką

wykluczają zastosowanie diety ketogenicznej. Wymienione organy muszą być w bardzo dobrej kondycji, ponieważ będą musiały sobie poradzić z nowym metabolizmem i uwalnianiem ciał ketonowych w bardzo dużej ilości. Odchudzanie dietą ketogenną nie jest również zalecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jak wdrożyć dietę ketogeniczną?

Na starcie warto rozważyć spotkanie z dietetykiem, który przede wszystkim ustali, czy możemy u siebie zastosować dietę keto. Jeśli nie dostrzeże żadnych przeciwwskazań – stworzy dla Ciebie spersonalizowany jadłospis.

Pozostaje wdrożyć go w swoją codzienność. Jak się pewnie domyślasz to, choć warto to nie będzie to takie proste. Poza restrykcyjnym stosowaniem jadłospisu – trzeba gdzieś pozyskać odpowiednie produkty i suplementy. Bez obaw. W sklepie BeKeto znajdziesz wszystko, co będzie Ci potrzebne. Wejdź i sprawdź.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 85

15 min
7
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45229

30 min
80
Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 97

60 min
5
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 239

30 min
7
15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2