Dla jednych chwast, dla innych lecznicze zioło. Napar z jasnoty purpurowej koi nerwy, łagodzi skutki stresu

Wiosną w naszych ogrodach, lasach i na łąkach spotkać możemy wiele ciekawych roślin, które często błędnie traktujemy jak chwasty. Podczas gdy można wykorzystać ich lecznicze działanie. Jedną z takich roślin jest jasnota purpurowa, z której nasze babcie przygotowywały napar doskonale łagodzący stres i zszargane nerwy. Sprawdź, jak przygotować napar z jasnoty purpurowej.

Dlaczego warto pić napar z jasnoty purpurowej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Niektórym przypomina pokrzywę, innym miętę, powszechnie stosowana była w ziołolecznictwie oraz medycynie ludowej. Jadalne są zarówno kwiaty, jak i liście jasnoty purpurowej, jej smak można określić jako słodki, ziołowy, przyrównać można go do szałwii lub pokrzywy. W poniższym artykule opowiemy ci, jakie właściwości ma jasnota purpurowa oraz jak zrobić z niej napar. 

Sprawdź także: 50 ml dziennie wystarczy, by zrzucić zbędne kilogramy, wyregulować cukier i cholesterol. Jak zrobić i pić sok z karczocha?

Co to jest jasnota purpurowa?

Jasnota purpurowa to roślina jednoroczna, z rodziny jasnowatych, spotkać można ją zarówno w Europie, Afryce, jak i w Azji. Rośnie w lasach, na nieużytkach, spotkać można ją również w naszych ogrodach. Występuje na terenach podmokłych, lubuje się w żyznych glebach próchniczych. Przeważnie dorasta do 25 cm, ma sercowate liście, których brzegi zdobią charakterystyczne ząbki, ma drobne kwiaty w kolorze fioletowym, które są słodkie w smaku. Kwitnie od marca do października. W jej składzie znajdziemy witaminę C, a także substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Natomiast zawarte w niej żelazo świetnie wpływa na układ krwionośny.

Jakie właściwości ma jasnota purpurowa?

Dlaczego warto stosować jasnotę purpurową? Przede wszystkim wykazuje kojący wpływ na układ nerwowy, pomaga redukować stres i napięcie, ma działanie uspokajające. Może także przynieść ukojenie osobom, które cierpią z powodu częstych migren

Stosowanie jasnoty purpurowej będzie również korzystne dla układu krążenia, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także polecana jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Roślina ta wpływa również na prawidłowe trawienie, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych oraz żółci. Co więcej, wpływa na prawidłową florę bakteryjną jelit, wspiera także ich prawidłową pracę, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Działa łagodząco i przeciwzapalnie na błonę śluzową układu pokarmowego. Jest również doskonałym wsparciem dla wątroby.

Pomaga zwalczać wirusy, bakterie i grzyby oraz działa przeciwzapalnie, dlatego warto stosować ją podczas infekcji. Pomoże pozbyć się przeziębienia i grypy. Roślina ta działa przeciwskurczowo, dlatego może być pomocna podczas bólów miesiączkowych. Warto wspomnieć również, że pomaga zmniejszyć nadmierne krwawienie miesiączkowe.

Jasnota purpurowa może być również pomocna przy zmianach skórnych, pomaga je łagodzić, a także sprawdzi się dla osób, które mają skórę tłustą, ponieważ zmniejsza wydzielanie sebum. Sprawdzi się także przy podrażnieniach skóry, skaleczeniach i ranach. Roślina ta wykorzystywana jest również w leczeniu reumatyzmu

Jak przygotować napar z jasnoty purpurowej?

Należy pamiętać, aby zbierać jedynie rośliny oddalone od dróg i terenów zabudowanych. Można używać jej do przygotowania sałatek, dodać ją do zup oraz zrobić prozdrowotny napar. 

Do przygotowania naparu z jasnoty purpurowej, będziesz potrzebować: jednej do dwóch łyżek suszonej jasnoty purpurowej zalać oraz 250 ml wrzątku. Susz wsyp do kubka, a następnie zalej go gorącą wodą, przykryj naczynie i odstaw na kwadrans. Napój można pić jeden do dwóch razy dziennie. 

Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 8984

30 min
14
30 min
4
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

0
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

9
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2