Dania jednogarnkowe

Karczoch to warzywo, które jest raczej rzadkością na naszych stołach. Podczas gdy mieszkańcy Włoch czy Hiszpanii potrafią z niego wyczarować prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Okazuje się, że wyjątkowe, prozdrowotne właściwości ma również sok z karczocha. Podpowiemy ci jak go zrobić, kiedy najlepiej go pić oraz opowiemy o tym, jak działa sok z karczocha.

Co daje picie soku z karczocha? Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Znane były już mieszkańcom starożytnej Grecji oraz Rzymu, obecnie z powodzeniem wykorzystują je mieszkańce całego basenu Morza Śródziemnego, występują również w Egipcie, Azji i Ameryce Południowej. Od dawna cenione są za korzystny wpływ na trawienie, pracę wątroby i nerek, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Świetnym pomysłem będzie również zrobienie z nich prozdrowotnego napoju. Sprawdź, jakie właściwości ma sok z karczocha, kto powinien go pić, a kto go unikać. 

Sprawdź także: Jelita pracują jak w zegarku, wzrok się poprawia - wystarczy wypić 2/3 szklanki dziennie. Jakie właściwości ma sok z rabarbaru?

Jakie właściwości ma sok z karczocha?

Kto powinien sięgnąć po karczochy? Warzywo to warto włączyć do diety diabetyków, ponieważ ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Działanie to zawdzięczają inulinie oraz zawartości kwasu chlorogenowego.

Chcesz schudnąć? Karczochy również będą odpowiednie dla ciebie, mają niski indeks glikemiczny oraz niewiele kalorii, w 100 g jest ich jedynie 47. Co więcej, warzywa te zawierają sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu po zjedzeniu posiłku z ich dodatkiem dłużej będziemy czuć się syci. Dodatkowo błonnik wspiera prawidłowe trawienie, przeciwdziała zaparciom, a także korzystnie wpływa na regulowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

W karczochach znajdują się także antyoksydanty, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, zwalczają wolne rodniki, działają przeciwstarzeniowo, a także zapobiegają rozwojowi nowotworów. W karczochach znajduje się substancja zwana cynaryną, która ma działanie żółciopędne, pozwala także regulować poziom cholesterolu we krwi. Pomaga usunąć go wraz z żółcią. Używa jej się w przypadku leczenia schorzeń układu trawiennego, w tym zespołu jelita drażliwego. 

Karczochy to także źródło witaminy  A, tych z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne: fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk czy sód. Warzywa te są znane ze swojego dobroczynnego wpływu na wątrobę, wspiera jej pracę oraz wspiera regenerację. Roślina ta pozytywnie wpływa również na pracę nerek.

Jak działa sok z karczocha?

Sok z karczocha to świetny sposób, aby wesprzeć proces odchudzania. Jest niskokaloryczny, pomaga spalić tłuszcz oraz przyspiesza metabolizm. Składniki w nim zawarte pomagają obniżać wysoki poziom cukru we krwi oraz wpływają na prawidłowy cholesterol. Napój ten jest również polecany osobom, które borykają się z problemami z wątrobą. Reguluje również trawienie, wspierając pracę jelit. 

W soku z karczocha znajdują się flawonoidy, fitosterole, inulina oraz pektyny. Bogata kompozycja witamin i minerałów wpływa również na urodę, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, a także wpływa na kondycję skóry. Regularne picie karczochowego soku będzie również miało wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego. 

Jak zrobić sok z karczocha?

Przepis na sok z karczocha nie jest skomplikowany, będziesz potrzebować: jednego karczocha, cytrynę, dwa litry wody, ćwiartkę ananasa, łyżeczkę płatków migdałowych.

Zacznij od umycia i obrania liści karczocha, warto pokroić je również na mniejsze części. Następnie przełóż je do garnka, dolej wodę, wciśnij odrobinę soku cytryny, gotuj przez około pół godziny. Przecedź sok, rozcieńcz go z wodą w proporcjach jeden do jednego. Dodaj sok z połówki cytryny, ananasa i płatki migdałowe, zmiksuj wszystko na gładką masę. Przelej do szklanej butelki i schowaj do lodówki. 

Jak pić sok z karczocha – rano czy wieczorem? Po sok z karczocha warto sięgnąć na pół godziny przed posiłkiem, pobudzi on prawidłowe trawienie oraz wesprze pracę narządów. Można pić go codziennie rano i wieczorem, zalecana jednorazowa dawka powinna wynosić od 25 do 30 ml w porcji. Sok można rozcieńczyć z wodą w proporcjach jeden do jednego. 

Kto nie powinien pić soku z karczocha?

Chociaż sok z karczocha ma pozytywny wpływ na zdrowie, nie wszyscy mogą go pić. Przeciwwskazaniem do jego spożycia jest między innymi niewydolność dróg żółciowych oraz obecność kamieni żółciowych. Jeżeli występują u ciebie częste alergie pokarmowe, pomysł picia soku z karczocha, warto omówić z lekarzem. 

Karczochy można wykorzystać również w kuchni, oto kilka przepisów z ich udziałem, które stworzyli nasi użytkownicy. 

1. Karczoch po rzymsku

 Karczoch po rzymsku Zobacz przepis

Karczoch po rzymsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tagliatelle z karczochami

 Tagliatelle z karczochami Zobacz przepis

Tagliatelle z karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pizza z karczochami

 Pizza z karczochami Zobacz przepis

Pizza z karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karczochy z dipem śmietankowym

 Karczochy z dipem śmietankowym Zobacz przepis

Karczochy z dipem śmietankowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Faszerowane karczochy z grilla

 Faszerowane karczochy z grilla Zobacz przepis

Faszerowane karczochy z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z karczochami

 Sałatka z karczochami Zobacz przepis

Sałatka z karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karczochy w panierce piwnej

 Karczochy w panierce piwnej Zobacz przepis

Karczochy w panierce piwnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie

 Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie Zobacz przepis

Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z tuńczykiem i karczochami

 Sałatka z tuńczykiem i karczochami Zobacz przepis

Sałatka z tuńczykiem i karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pizza bianca z karczochem i pepperoni

 Pizza bianca z karczochem i pepperoni Zobacz przepis

Pizza bianca z karczochem i pepperoni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 172

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1608

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 353

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8