Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki i głowizny, użyłem nóżek i karkówki wieprzowej, jest równie pyszny co oryginał. Zapraszam serdecznie na film z przepisem.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 253
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4960
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4835
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44894
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 511
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 253
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4960
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4835
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44894
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 511
Składniki
Na początku należy oporządzić nóżki, opalić jeśli jest taka potrzeba, dobrze oskrobać i wypłukać, następnie wszędzie naciąć skórę, karkówkę należy przepłukać i pokroić w 3-4 cm kostkę. Już teraz przygotujcie sobie duży garnek i włóżcie nóżki do środka, całość należy zalać wodą, garnek przykryć pokrywką i odpalić gaz. Gdy woda w garnku się zagotuje, nóżki odcedzamy i dorzucamy do garnka obrane i przepłukane warzywa w całości, marchew, seler, por, pietruszkę, 5 ząbków czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie całość zalewamy wodą i przykrywamy garnek pokrywką, odpalamy gaz i gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i już na wolnym ogniu bez przykrycia, gotujemy kolejne 45 minut zbierając szumowiny, które pojawią się podczas gotowania. Po tym czasie wyciągamy wszystkie warzywa, są idealne aby zrobić z nich szybką sałatkę warzywną, sam tak uczyniłem. Po wyjęciu warzyw w dalszym ciągu gotujemy nóżki bez przykrycia kolejne 30 minut i dopiero dorzucamy rozdrobnioną karkówkę i w dalszym ciągu gotujemy całość bez przykrycia przez kolejną 1 godzinę, w między czasie można dodać sól do smaku i wszystko przemieszać. Po tym czasie wyciągamy wszystko z garnka, odstawiamy do ostygnięcia, następnie skóry i mięso oddzielamy od kości, a wywar w dalszym ciągu gotujemy i redukujemy jak na galaretę, aby jak najwięcej wody odparowało. Już teraz przygotujcie sobie dużą miskę, do miski wrzucamy ugotowaną karkówkę, oddzielone i rozdrobnione skóry z mięsem nóżek, 5-6 drobno posiekanych ząbków czosnku, posiekaną natkę pietruszki, 3 czubate łyżki majeranku, roztarty kminek, pieprz do smaku, sól do smaku i zredukowany wywar, choć nie w całość, około 300-400 ml. Całość należy dokładnie wymieszać i przełożyć do worka foliowego, następnie do miski która posłuży nam za formę, od góry nakładamy talerzyk, dociskamy aby salceson jak stężeje był zwarty i zbity. Talerzyk warto czymś obciążyć i tak przygotowaną miskę po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, dopiero po tym czasie salceson będzie gotowy, zwarty i stężały. Gotowe!!! smacznego!!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem, tam dokładnie pokazuję wszystko.