Ewa Gotuje

Wiele osób uważa, że najlepsze przepisy to te, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Właśnie dlatego Ewa Wachowicz wróciła do sprawdzonych receptur i w 553. odcinku postawiła na kuchnię retro. Znalazła się nieco zapomniana zupa garus, regionalna babka ziemniaczana i pyszne jesienne placuszki.

Ewa Wachowicz przygotowała polski specjał, czyli babkę ziemniaczaną | Fot. materiały prasowe/Polsat

Inspiracją dla Ewy do gotowania w stylu retro była wizyta w zabytkowym, ok. 700-letnim kościele pw. świętego Jakuba Apostoła w Więcławicach Starych i rozmowa z tamtejszym proboszczem - ks. Ryszardem Honkiszem. Kiedyś gotowano z tego, co akurat było pod ręką. Łatwo dostępne i tanie produkty dominowały w polskiej kuchni. Bazowała ona więc na świeżych owocach, kaszy, warzywach korzeniowych czy ziemniakach. Ewa Wachowicz odświeżyła w tym odcinku programu "Ewa Gotuje" zapomniane, tradycyjne lub proste polskie przepisy, do których warto wracać. 

Na pierwsze danie zaproponowała garus, czyli zupę z jabłek i gruszek. Taką potrawę prowadząca często jadała w dzieciństwie, szczególnie latem. Jak dodała, taką zupę przyrządza się także na Kielecczyźnie i Śląsku. Natomiast ze staropolskich przepisów wynika, że chętnie podawano ją jesienią, a nawet zimą.

Garus według Ewy Wachowicz

 Garus według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Garus, czyli zupa z jabłek i gruszek, według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupę robi się bardzo prosto. Na początku Ewa umyła, pokroiła i oczyściła z gniazd nasiennych jabłka i gruszki. W garnku roztopiła masło, wrzuciła owoce, smażyła przez chwilę. Następnie zalała składniki wrzątkiem, doprawiła do smaku cynamonem i goździkami. Przykryła naczynie i na małym ogniu gotowała do miękkości. Owoce przetarła przez sitko, przełożyła do garnka. Mąkę rozrobiła w śmietanie, zahartowała gorącą zupą i wlała do pozostałych składników. Wymieszała, zagotowała i zakwasiła sokiem z cytryny. Garusa zaserwowała z tłuczonymi ziemniakami, cebulką i dekoracją z suszonych jabłek. 

Na danie główne prowadząca podała tradycyjną, polską potrawę, która dziś najpopularniejsza jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Mowa oczywiście o babce ziemniaczanej - sycącym i rozgrzewającym posiłku dla całej rodziny. Ewa poleciła, żeby do dania wybierać mączyste ziemniaki, czyli takie, które zawierają dużo skrobi.

Babka ziemniaczana według Ewy Wachowicz

 Babka ziemniaczana według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Babka ziemniaczana według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Ewa Wachowicz na początku pokroiła boczek w kostkę. Wrzuciła na zimną i suchą patelnię, wysmażyła mięso na małym ogniu. Do już zarumienionego boczku dorzuciła pokrojone w kostkę cebule. Usmażyła na złoty kolor i odstawiła do przestudzenia.

Ziemniaki obrała i starła jak na placki. Odcisnęła z nich nadmiar płynu, doprawiła jeszcze tymiankiem i majerankiem. Wbiła jajka, dodała przeciśnięty czosnek, grysik (kaszę mannę) i śmietanę. Wsypała przestudzony boczek z czosnkiem i cebulą. Przyprawiła solą i pieprzem, dobrze wymieszała.

Następnie masę przełożyła do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyła gałązki rozmarynu. Formę włożyła do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza na ok. godzinę. Podała na ciepło z buraczkami i chrzanem, choć babka smaczna jest również na zimno. 

Nie ma bardziej jesiennego deseru niż placuszki z dyni na słodko. Tym bardziej że w dawnej polskiej kuchni gospodynie stawiały na dostępne składniki i oszczędność. Jesienią, gdy dyni nie brakuje, a purée z tego warzywa można zamrozić lub przechowywać w lodówce do tygodnia, warto od czasu do czasu przyrządzić taką przyjemną słodycz.

Placuszki z dyni na słodko według Ewy Wachowicz

 Placuszki z dyni na słodko według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placuszki z dyni na słodko według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zaczęła od przełożenia purée z dyni do miski. Wbiła jajka, dodała mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Posoliła, doprawiła przyprawą do piernika i zmiksowała. Porcjami nakładała ciasto na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyła placuszki - z obu stron. Podawała je z musem brzoskwiniowym i świeżymi owocami. Jak zrobić taki dodatek? Brzoskwinie trzeba pozbawić pestek i pokroić. Następnie wrzucić do garnka z masłem, posłodzić, przyprawić kardamonem, goździkami i cynamonem. Przykryć i dusić do miękkości. Deser pasuje idealnie do filiżanki ulubionej jesiennej herbaty.

Ewa Wachowicz na samym końcu odcinka zdradziła, że również to popularna tenisistka Iga Świątek - słynną już wypowiedzią o makaronie z truskawkami - zmotywowała ją do wspominania zapomnianych, polskich smaków z dzieciństwa. Ulubioną przekąską gospodyni był domowy, orkiszowy chleb ze śmietaną i cukrem. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 553. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Leśny mech z malinami

Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...

Odsłon: 8553

60 min
13
Pieczywo Domowy chleb drożdżowy jak z piekarni

Proponuję przepis na pyszny domowy chleb drożdżowy, ale nie taki typowy jak z...

Odsłon: 242

>60 min
2
Przekąski Domowe chipsy solone

Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...

Odsłon: 367

60 min
3
60 min
20