Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Garus, czyli zupę z owoców, przyrządzano przed laty na Śląsku, w Małopolsce i na Kielecczyźnie. Jej baza to dojrzałe jabłka i gruszki, choć niekiedy dodawano wiśnie lub śliwki. Zupa była gęsta i pożywna, serwowano ją z ziemniakami okraszonymi zrumienioną cebulką. Przepis pochodzi z 553. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2421
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1557
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 561
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3699
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1456
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2421
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1557
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 561
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3699
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1456
Składniki
Jabłka i gruszki umyć, pokroić na kawałki i wyciąć gniazda nasienne.
W garnku roztopić masło. Wrzucić owoce i smażyć przez chwilę.
Zalać wrzątkiem, przyprawić cynamonem i goździkami. Przykryć i na małym ogniu gotować do miękkości.
Owoce przetrzeć przez gęste sito. Przełożyć do zupy. Zagęścić mąką rozrobioną w śmietanie (najpierw zahartować). Wymieszać i zagotować. Zakwasić sokiem z cytryny.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami z cebulką. Można udekorować plasterkami suszonych jabłek.