Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Garus, czyli zupę z owoców, przyrządzano przed laty na Śląsku, w Małopolsce i na Kielecczyźnie. Jej baza to dojrzałe jabłka i gruszki, choć niekiedy dodawano wiśnie lub śliwki. Zupa była gęsta i pożywna, serwowano ją z ziemniakami okraszonymi zrumienioną cebulką. Przepis pochodzi z 553. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 178
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8601
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 399
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 178
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8601
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 399
Składniki
Jabłka i gruszki umyć, pokroić na kawałki i wyciąć gniazda nasienne.
W garnku roztopić masło. Wrzucić owoce i smażyć przez chwilę.
Zalać wrzątkiem, przyprawić cynamonem i goździkami. Przykryć i na małym ogniu gotować do miękkości.
Owoce przetrzeć przez gęste sito. Przełożyć do zupy. Zagęścić mąką rozrobioną w śmietanie (najpierw zahartować). Wymieszać i zagotować. Zakwasić sokiem z cytryny.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami z cebulką. Można udekorować plasterkami suszonych jabłek.