Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos serowo-kurkowy

Sos serowo-kurkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6764

Dodano:

Odsłon: 7233

Uwielbiam kurki i wszystko co można z nimi przyrządzić. Sos kurkowy z nutą serową nada się zarówno do kluseczek śląskich, kopytek jak i makaronu.

Składniki

  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 serek topiony śmietankowy (trójkącik)
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody zimnej
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy na masełku pokrojoną w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy umyte kurki i wszystko razem podsmażamy ok 10 minut. Dodajemy śmietankę oraz serek topiony. Kiedy sos zacznie się gotować w szklance do wody dodajemy łyżeczkę mąki i wlewamy do sosu. Sos delikatnie zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Podajemy z makaronem, kopytkami albo kluskami śląskimi. Możemy udekorować świeżą natką pietruszki.

    Przepis na domowe kluski śląskie: https://smaker.pl/przepis-kluski-slaskie,152803,habibichi.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń