Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na drugie danie proponuję babkę ziemniaczaną. To danie znane jest w naszej kuchni od wielu lat, a w zależności od regionu nosi różne nazwy, jak też różni się użytymi dodatkami. Jeden składnik jest zawsze ten sam - ziemniaki. Przepis pochodzi z 553. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9001
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1136
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11452
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 485
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9001
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1136
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11452
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 485
Składniki
Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na zimną i suchą patelnię. Wysmażyć na małym ogniu. Jeśli boczek jest chudy, dodać trochę masła klarowanego. Dorzucić pokrojone w kostkę cebule. Usmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Odcisnąć z nadmiaru płynu. Przyprawić tymiankiem i majerankiem. Wybić jajka, dodać przeciśnięty czosnek, grysik i śmietanę. Dodać przestudzony boczek z czosnkiem i cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.
Piec przez ok. godzinę w temp. 180 stopni Celsjusza.
Podawać na ciepło lub na zimno - z buraczkami i chrzanem.