Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza z białym sosem śmietanowo-cebulowym, karczochami, pepperoni i szynką dojrzewającą. Ciasto dojrzewające 48 godzin jest puszyste i chrupiące.
Kamień lub foremka do pieczenia pizzy
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 77
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17793
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 424
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5249
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2776
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 77
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17793
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 424
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5249
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2776
Składniki
Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na dobę przed pieczeniem. Tym razem moje ciasto rosło w lodówce przez 48 godzin i to zdecydowanie najlepsze ciasto jakie jadłam. Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki. Ciasto wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulkę.
Sos śmietanowy: Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.
Z kulek ciasta formujemy placki, podsypując kaszą manną. Ciasta smarujemy sosem. Układamy dodatki: szynkę, plasterki pieczarek, kawałki karczochów, papryki pepperoni, oliwki i mozzarellę. Pieczemy w najwyższej temperaturze naszego piekarnika, aż do zarumienienia. Ja piekłam około 5-6 minut. Polecam pieczenia na kamieniu do pizzy, ale sprawdzi się też metalowa forma. Pizzę podajemy od razu po upieczeniu.