Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8532
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8532
Składniki
Kupiłam świeże karczochy, obierałam je w garnku z wodą i z cytryną aby nie czerniały. Odcina się wierzchołek, skraca pęd, obiera aż do serca i potem wydłubuje się "oset" ze środka.a Zapomniałam już jak obieranie karczochów może być męczące, bo przeważnie kupuje mrożone serca.
Miałam niewielką ilość mięsa mielonego przy okazji innego dania. Doprawiłam je prosto solą, chili i bazylią. Wkładałam je pomiędzy trzy ćwiartki karczocha.
Obawiałam się, że mi się karczochy rozpadną w trakcje dłuższego grillowania i zawiązałam je sznurkiem dla pewności. Mocno oblałam oliwą. Grilowałam dłużej na średnim żarze i kilkukrotnie je obracałam.
Smacznego :)