Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię karczochy dlatego w sezonie często po nie sięgam. Oto kolejna prosta, ale jednocześnie bardzo smaczna propozycja. Karczochy z dipem na bazie serka śmietankowego z kolorowym pieprzem to pomysł na lunch, kolację lub jako przegryzka podczas oglądania filmu.
paszteciki z kapustą i pieczarkami
Odsłon: 24
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 426
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 67
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 130
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
Odsłon: 108
paszteciki z kapustą i pieczarkami
Odsłon: 24
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 426
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 67
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 130
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
Odsłon: 108
Składniki
Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków. Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Dip śmietankowy z kolorowym pieprzem: Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przekładamy serek, śmietanę sól i pieprz. Mieszamy. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w dipie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).