Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18178
Dodano: 05.02.2016
Odsłon: 14554
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Boczek pokroiłem w kostkę, podsmażyłem krótko na odrobinie oliwy na dużym ogniu.
Zdjąłem z ognia. Na innej patelni podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone karczochy. Dodałem białe wino i gotowałem cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. W miarę potrzeby, gdy na patelni zrobi się zbyt sucho można dolać trochę wody. W trakcie gotowania dodałem boczek, który wcześniej podsmażyłem. Wszystko doprawiłem solą i pieprzem.
Ugotowałem tagliatelle w dużym garnku. Podczas gotowania makaronu nabrałem trochę wody z garnka, którą rozcieńczyłem szafran. Makaron ugotowałem al dente, odcedziłem i przełożyłem bezpośrednio na patelnie z karczochami i boczkiem. Zwiększyłem ogień, dodałem szafran, wszystko delikatnie wymieszałem, chwilę przetrzymałem na ogniu, aby smaki połączyły się ze sobą. Po przełożeniu na talerz posypałem danie startym parmezanem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 05 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
No, to może być dobre :) Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 05 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Przepyszne połączeie <3 :) Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz