Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z karczochami

Tagliatelle z karczochami

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16330

Dodano:

Odsłon: 14168

Czy próbowaliście takiego połączenia ? Karczochy w polskiej kuchni zdobywają coraz większe powodzenie.

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g serc karczochów (użyłem mrożonych)
  • 20 ml białego wytrwanego wina
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżkii oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek pokroiłem w kostkę, podsmażyłem krótko na odrobinie oliwy na dużym ogniu.
    Zdjąłem z ognia. Na innej patelni podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone karczochy. Dodałem białe wino i gotowałem cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. W miarę potrzeby, gdy na patelni zrobi się zbyt sucho można dolać trochę wody. W trakcie gotowania dodałem boczek, który wcześniej podsmażyłem. Wszystko doprawiłem solą i pieprzem.
    Ugotowałem tagliatelle w dużym garnku. Podczas gotowania makaronu nabrałem trochę wody z garnka, którą rozcieńczyłem szafran. Makaron ugotowałem al dente, odcedziłem i przełożyłem bezpośrednio na patelnie z karczochami i boczkiem. Zwiększyłem ogień, dodałem szafran, wszystko delikatnie wymieszałem, chwilę przetrzymałem na ogniu, aby smaki połączyły się ze sobą. Po przełożeniu na talerz posypałem danie startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń