Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ktoś lubi ?
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2372
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3535
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4343
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74431
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2372
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3535
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4343
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74431
Składniki
Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę między listkami, następnie otrzepałem je z wody. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natychmiast natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem. W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli. Gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki. Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon umyłem, oberwałem listki, posiekałem. Dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem osaczone karczochy.