Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ktoś lubi ?
Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę między listkami, następnie otrzepałem je z wody. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natychmiast natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.
W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli. Gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki.
Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon umyłem, oberwałem listki, posiekałem. Dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem osaczone karczochy.
Kompozycja smakowa idealnie podkreśla subtelny smak karczochów.
Odsłon: 120
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 186
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 217
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 105
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 187
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 907
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2483
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 186
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 217
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 105
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 187
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 907
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2483
Składniki
Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę między listkami, następnie otrzepałem je z wody. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natychmiast natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem. W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli. Gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki. Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon umyłem, oberwałem listki, posiekałem. Dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem osaczone karczochy.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Placki ziemniaczano cukiniowe
Przekąski
Summer Rolls
Przekąski
Pasztet z warzyw z rosołu
Przekąski
Krążki cukinii w panierce
Placki ziemniaczano cukiniowe
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 186
Summer Rolls
Summer Rolls z sosem brzoskwiniowo-orzechowym. Ruloniki z papieru ryżowego wy...
Odsłon: 254