Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrupiące ciasto skrywa krem o nieziemskim smaku pistacji, subtelnie słodzony miodem i wzbogacony nutą wanilii. Rogaliki pasują na leniwe poranki z filiżanką kawy lub jako elegancki deser na spotkanie z bliskimi. Przygotowywane w domu zachwycają luksusowym efektem dzięki pistacjom i specjalnie przygotowanemu ciastu. Raz spróbujesz, a te rogaliki staną się częstym gościem na twoim stole.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 149
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 70
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 153
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 79
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 149
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 70
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 153
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 79
Składniki
Przesianą mąkę, sól i cukier wsyp do miski i wymieszaj. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, wlej do mąki, następnie wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto (ręcznie lub za pomocą specjalnego robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta). Ugniataj je kilka minut, aż stanie się miękkie i gładkie. Do ciasta dodaj żółtko i ponownie zagnieć. Przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Dodaj miękkie masło i zacznij zagniatać, żeby składniki dobrze się połączyły. Po czym wyrabiaj kolejne kilka minut, aż uzyskasz elastyczne ciasto, odchodzące od dłoni. Uformuj z niego kulę i przełóż do podsypanej mąkę miski, w której na początku było wyrabiane. Odstaw na ok. 60 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
300 g masła pokrój w plasterki. Na arkuszu pergaminu lub papieru do pieczenia wyłóż plasterki masła, układając je obok siebie. Przykryj masło drugim arkuszem papieru i ostrożnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj na cienki placek.
Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i także mocno rozwałkuj na kształt koła (grubość ok. 3 mm). Za pomocą arkusza papieru przenieś płat rozwałkowanego masła na ciasto i przejedź wałkiem obsypanym mąką, aby wgnieść masło w ciasto. Następnie złóż ciasto do środka (w kopertę) składając jeden bok do środka, po czym zakładając drugi bok na pierwszy. Rozwałkuj złożone ciasto na grubość ok. 5 mm i powtórz czynność ze składaniem ciasta i znów rozwałkuj. Powtórz czynność 3 razy, następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Gotowe ciasto wyjmij, rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni roboczej na grubość ok. 1 cm i kształt prostokąta. Z otrzymanego ciasta wykrawaj trójkąty i zwijaj je w rogaliki. Przełóż rogaliki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220°C na 5-7 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Obrane z łupin pistacje wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 1-2 minuty w gorącej wodzie. Po czym trzymaj je jeszcze ok. 10 minut, przelej na sitku i jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Ułóż pistacje na ręczniku papierowym, aby wystygły i wyschły. Na suchej patelni lekko podpraż pistacje, aż poczujesz ładny zapach. Mieszaj od czasu do czasu, ruszając całą patelnią, aby nie przypalić orzechów. Ostudzone pistacje wrzuć do robota kuchennego lub blendera z mocnymi ostrzami, dodaj 50 ml mleka i miód, po czym zmiksuj na gęstą pastę. W kąpieli wodnej lub na małym ogniu rozpuść posiekaną białą czekoladę z resztą mleka i olejem. Płynną czekoladę przelej do kielicha blendera i zmiksuj lub bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy i ostatecznie wymieszaj. Krem pistacjowy wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia. Aby przyspieszyć pracę, możesz wykonać krem dzień wcześniej.
Krem pistacjowy przełóż od szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewaj nim ostudzone rogaliki, wbijając się od dołu.
Gotowe rogaliki pistacjowe polej lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą i posyp posiekanymi migdałami. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby smakołyki nie wyschły.