Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Rogaliki pistacjowe
  • Desery
  • Przepis na

Rogaliki pistacjowe

06.01.2025 Odsłon: 8404
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrupiące ciasto skrywa krem o nieziemskim smaku pistacji, subtelnie słodzony miodem i wzbogacony nutą wanilii. Rogaliki pasują na leniwe poranki z filiżanką kawy lub jako elegancki deser na spotkanie z bliskimi. Przygotowywane w domu zachwycają luksusowym efektem dzięki pistacjom i specjalnie przygotowanemu ciastu. Raz spróbujesz, a te rogaliki staną się częstym gościem na twoim stole.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60402

> 60 min >60 min
114
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 916

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4549

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1167

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 338

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 524

do 60 min 60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60402

> 60 min >60 min
114
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 916

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4549

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1167

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 338

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 524

do 60 min 60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Rogaliki pistacjowe
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (lub 250 g mąki pszennej uniwersalnej i 250 g mąki chlebowej)
  • 275 ml ciepłej wody
  • 25 g masła
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko ( 1 do posmarowania ciasta)
  • dodatkowo: 300 g masła
Krem:
  • 200 g niesolonych pistacji bez łupin
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml tłustego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
Dekoracja:
  • posiekane migdały lub pistacje
  • lukier lub rozpuszczona biała czekolada
Sposób przygotowania:
1

Przesianą mąkę, sól i cukier wsyp do miski i wymieszaj. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, wlej do mąki, następnie wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto (ręcznie lub za pomocą specjalnego robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta). Ugniataj je kilka minut, aż stanie się miękkie i gładkie. Do ciasta dodaj żółtko i ponownie zagnieć. Przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Dodaj miękkie masło i zacznij zagniatać, żeby składniki dobrze się połączyły. Po czym wyrabiaj kolejne kilka minut, aż uzyskasz elastyczne ciasto, odchodzące od dłoni. Uformuj z niego kulę i przełóż do podsypanej mąkę miski, w której na początku było wyrabiane. Odstaw na ok. 60 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

2

300 g masła pokrój w plasterki. Na arkuszu pergaminu lub papieru do pieczenia wyłóż plasterki masła, układając je obok siebie. Przykryj masło drugim arkuszem papieru i ostrożnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj na cienki placek.

3

Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i także mocno rozwałkuj na kształt koła (grubość ok. 3 mm). Za pomocą arkusza papieru przenieś płat rozwałkowanego masła na ciasto i przejedź wałkiem obsypanym mąką, aby wgnieść masło w ciasto. Następnie złóż ciasto do środka (w kopertę) składając jeden bok do środka, po czym zakładając drugi bok na pierwszy. Rozwałkuj złożone ciasto na grubość ok. 5 mm i powtórz czynność ze składaniem ciasta i znów rozwałkuj. Powtórz czynność 3 razy, następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

4

Gotowe ciasto wyjmij, rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni roboczej na grubość ok. 1 cm i kształt prostokąta. Z otrzymanego ciasta wykrawaj trójkąty i zwijaj je w rogaliki. Przełóż rogaliki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220°C na 5-7 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij i ostudź.

5

Przygotuj krem. Obrane z łupin pistacje wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 1-2 minuty w gorącej wodzie. Po czym trzymaj je jeszcze ok. 10 minut, przelej na sitku i jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Ułóż pistacje na ręczniku papierowym, aby wystygły i wyschły. Na suchej patelni lekko podpraż pistacje, aż poczujesz ładny zapach. Mieszaj od czasu do czasu, ruszając całą patelnią, aby nie przypalić orzechów. Ostudzone pistacje wrzuć do robota kuchennego lub blendera z mocnymi ostrzami, dodaj 50 ml mleka i miód, po czym zmiksuj na gęstą pastę. W kąpieli wodnej lub na małym ogniu rozpuść posiekaną białą czekoladę z resztą mleka i olejem. Płynną czekoladę przelej do kielicha blendera i zmiksuj lub bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy i ostatecznie wymieszaj. Krem pistacjowy wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia. Aby przyspieszyć pracę, możesz wykonać krem dzień wcześniej.

6

Krem pistacjowy przełóż od szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewaj nim ostudzone rogaliki, wbijając się od dołu.

7

Gotowe rogaliki pistacjowe polej lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą i posyp posiekanymi migdałami. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby smakołyki nie wyschły.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki