Dlaczego pomidory nie smakują jak dawniej?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy?

Fot. 123RF/Picsel
Coraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W czym tkwi przyczyna takiego stanu rzeczy? 
Amerykańscy naukowcy odkryli, że, wbrew wcześniejszym przypuszczeniom, problem nie tkwi w sposobie przechowywania pomidorów. Źródłem kłopotu stał się sposób uprawy warzyw, który sprawił, iż pomidory zaczęły tracić gen odpowiedzialny za ich smak. Badacze zwracają uwagę, że hodowcy skupiali się na modyfikacjach mających na celu przede wszystkim przedłużenie okresu spożycia i zwiększenie rozmiarów warzyw. W trakcie selekcji decydowano się na uprawę wyłącznie roślin dających największe, chociaż nie najsmaczniejsze, owoce.

W wyniku tego procesu pomidory zaczęły tracić gen nazwany TomLoxC, który w znacznej mierze odpowiada za smak, aromat oraz kolor warzyw.

Dobra wiadomość jest taka, że identyfikacja nieznanych wcześniej genów może pomóc hodowcom w tworzeniu lepszych pomidorów. Wciąż mamy szansę poczuć pierwotny smak warzyw. Na początku badań, zaledwie 2% odmian pomidorów posiadało w swoim genotypie TomLoxC, aktualnie posiada go już 7%. Hodowcy zmierzają w dobrą stronę, zwracając większą uwagę na smak, a nie wygląd warzyw.

Równolegle przeprowadzono testy, w trakcie których odkryto, iż najsłodsze najlepsze odmiany pomidorów to te, które posiadają większe stężenie apokarotenoidu, czyli związku tworzonego przez oksydacyjny rozpad karotenoidów. Aktualnie naukowcy starają się wyhodować jak największą ilość tych właśnie odmian, po to by przebadać ich genetyczny związek ze smakiem. W ten sposób, być może uda się poszerzyć odkrycie amerykańskich naukowców oraz sprawić, iż na naszych stołach zagoszczą wyłącznie smaczne i aromatyczne warzywa.

Pobierz aplikację smaker

Odmiany pomidorów

W sklepach możemy znaleźć mnóstwo odmian pomidorów - od tych doskonale nam znanych aż po nieco zaskakujące i egzotycze. Którą z nich wybrać?

1. Pomidory malinowe
Są okrągłe i posiadają różową oraz cienką skórkę. Są słodkie i wyjątkowo delikatne, przez co stały się najczęściej wybieraną odmianą przez konsumentów. Najlepiej smakują świeże, ale dobrze sprawdzą się również przy robieniu przetworów na zimę.
2. Pomidory koktajlowe
To drobnoowocowe pomidorki, których średnica zwykle nie przekracza 4cm. Są okrągłe, słodkie i soczyste. Ich zapach  jest bardzo intensywny. Co ciekawe, mogą występować w kilku kolorach, w żółtym, czerwonym lub pomarańczowym. Sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do sałatek. Są też idealne do przetworów. 
3. Pomidory rzymskie
Średniej wielkości, mięsiste i intensywnie czerwone. Ich zaletą jest to, że posiadają niewiele pestek, a ich skórka odchodzi z łatwością. Mogą występować też w kolorze żółtym, czy pomarańczowym. Można je suszyć, czy zaprawić w całości bez skórki w sosie własnym. Dobrze smakują na pizzy, czy w spaghetti.
4. Pomidory paprykowe
Jak sama nazwa wskazuje posiadają dość nietypowy, wydłużony kształt, przypominający paprykę. Są słodkie i maja małą ilość pestek. Idealne na zupy i sosy. Można z nich zrobić smaczny przecier pomidorowy lub keczup.
5. Pomidory czekoladowe
Ciemnobrązowe i wyjątkowo słodkie ze względu na dużą zawartość fruktozy. Spośród wszystkich dostępnych odmian to właśnie one zawierają najwięcej cennych antyoksydantów.

Jak na nasze zdrowie wpływają pomidory?

Zawarte w pomidorach antyoksydanty (przede wszystkim likopen), opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dla naukowców najbardziej interesującym jest antynowotworowe działanie likopenu. Udowodniono, iż jego obecność w diecie w znacznym stopniu obniża ryzyko wystąpienia nowotworu przewodu pokarmowego oraz raka prostaty. U osób, które zjadały około 10 pomidorów tygodniowo, ryzyko zachorowania na raka zmalało niemal trzykrotnie.

Jednak na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości pomidorów. Zawarte w nich substancje, chronią nas przed szkodliwymi działaniem promieni UV oraz zdecydowanie poprawiają naszą odporność. Ich spożywanie poleca się również cukrzykom, osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz kobietom, przechodzącym menopauzę. Udowodniono, iż zjadanie przynajmniej jednego pomidora dziennie, zdecydowanie łagodzi dolegliwości z nimi związane. Co więcej, dowiedziono również, że pomidory wyjątkowo służą osobom odchudzającym się oraz tym, które zmagają się z problemami skórnymi. Zawarte w nich witaminy, zadziałają równie dobrze, co bardzo drogie kosmetyki, sprawiając, że nasza skóra będzie gładka, a włosy i paznokcie mocne.

Tekst: Paulina Białożyt

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4774

60 min
11
30 min
5
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 7359

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1