Domowy pogromca przeziębień i infekcji. Dodaj tylko oregano

Zatkane zatoki, katar i osłabienie? Brzmi jak jesienna infekcja, o którą podczas chłodnych dni nietrudno. Prawdziwym pogromcą jesiennych przeziębień jest herbata z oregano. To jednak nie jest jedyna lecznicza właściwość tego naparu. Poznaj przepis na herbatę z oregano i sprawdź, jak ją pić i na co pomaga.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem niestety nie rozpieszcza, często i chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje. Herbaty z dodatkiem imbiru, cytryny, miodu, czosnku czy ziół, to codzienny element w chłodniejszych sezonach. Czy słyszałeś jednak o herbacie z oregano? To wyjątkowe połączenie pomoże ci szybko uporać się z infekcją, ale też m.in. problemami trawiennymi. Dowiedz się, jak zrobić napój i jakie są właściwości lecznicze herbaty z oregano

Sprawdź także: Najlepsze herbaty na jesienne przeziębienie. W mig postawią cię na nogi

Herbata z oregano - przepis

Jak zrobić herbatę z oregano? Możesz wykorzystać zarówno oregano suszone w formie przyprawy w proszku, jak i zasuszone liście roślinki hodowanej przez ciebie w doniczce. W wielu zielarskich sklepach znajdziesz też susz specjalnie przygotowany do robienia naparu. 

Przygotuj dwie łyżeczki suszu z oregano i umieść je w zaparzaczu. Następnie przełóż go do kubka i zalej wrzątkiem. Parz przez następne cztery, pięć minut. Napar ma dość gorzki smak, więc jeśli nie dasz rady pić go w takiej postaci, dosłódź herbatę odrobiną miodu. Napój pij na ciepło lub zimno.

Zobacz: Jesienny wzmacniający koktajl

Herbata z oregano - właściwości lecznicze

Lecznicze działanie herbaty z oregano wynika oczywiście z samych właściwości oregano. Wielu gotującym od razu kojarzy się z przyprawą używaną w kuchni włoskiej. Roślina ma jednak znacznie więcej zastosowań. Ze względu na prozdrowotne składniki odżywcze, wykorzystuje się ją też w medycynie alternatywnej i kosmetyce.

Oregano to potoczna nazwa lebiodki pospolitej, czyli rośliny rosnącej w Europie, Afryce Północnej i Azji. W Polsce to gatunek pospolity. W zielarstwie używa się olejku eterycznego z oregano. Zioło bogate jest m.in. w garbniki, flawonoidy, fitosterole i kwas fenolowy

Na co pomaga herbata z oregano? Można ją stosować na stany zapalne, problemy trawienne czy dla wzmocnienia układu odpornościowego. Ze względu na działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i wykrztuśne, zaleca się ją pić także na objawy przeziębienia, czyli przy bólu gardła, katarze i kaszlu.

Dodatkowo działa moczopędnie, łagodzi nudności, niestrawność i dyskomfort spowodowany zespołem jelita drażliwego. Co więcej, oregano wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, czyli zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników i zapobiega procesom starzenia się organizmu. 

Herbata z oregano

 Herbata z oregano Zobacz przepis

Herbata z oregano - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pić herbatę z oregano?

Czy herbatę z oregano można przedawkować? Tak, ale niestrawność wystąpi dopiero po wypiciu kilku szklanek naparu dziennie. Nie powinny po niego sięgać też osoby uczulone na miętę, bo to zioła z tej samej rodziny.

Jak pić ten napój? Wszystko zależy od efektu, który chcesz osiągnąć. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pić go codziennie. Szczególnie gdy zmagasz się z infekcją i chcesz wzmocnić organizm - wypij rano lub w południe (wieczorem nie jest zalecany). Natomiast, jeśli stosujesz herbatę z oregano na niestrawność, to pij ją na pół godziny przed posiłkiem. 



Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 72

30 min
0

Przepis dnia

Desery Sernik który nie opada

Przepis na idealny sernik który nie opada! Jest pulchny, delikatny i wilgotny.

Odsłon: 566

>60 min
12
wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1