Ewa_Gotuje

Family Food Fight - przepisy z 5. odcinka programu

Jak co tydzień drużyny musiały się zmierzyć z niełatwym zadaniem. Tym razem zostali poproszeni o przygotowanie wielopoziomowego tortu według przepisu Tomasza Dekera. Trzy rodziny, które najgorzej poradziły sobie w rywalizacji, stanęły do dogrywki. Jakimi potrawami zachwycili jurorów?

Fot. materiały prasowe/Polsat

W piątym odcinku programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" rodziny musiały wykazać się swoim talentem cukierniczym podczas przygotowania wielopoziomowego tortu.

Recepturę na ten niezwykły deser zdradził im jeden z pięciu najlepszych cukierników w Europie - Tomasz Deker. Przed przystąpieniem do zadania gość specjalny pokazał rodzinom, co zrobić aby tort nabrał finezji i polotu, a następnie razem z jurorami czujnie obserwował poczynania kucharzy.

Jak się okazało, zadanie wcale nie należało do łatwych. Spośród wszystkich tortów, jury musiało wybrać rodzinę, która poradziła sobie najlepiej oraz wyznaczyć drużyny do dogrywki.

Jesteście ciekawi, co było przedmiotem rywalizacji o pozostanie w programie?

Poznajcie przepisy na potrawy serwowane w drugiej części programu.

Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Kryścio

Tagiatelle z krewetkami


Składniki:

  • Makaron tagiatelle 500g
  • Krewetki świeże tiger nieobrane - 12szt
  • Pomidorki koktajlowe - czerwone - 20-25szt
  • Pietruszka - dwa pęczki
  • Parmezan w kostce - 200g
  • Papryczka chili czerwona - 3szt
  • Masło - 2 kostki
  • Wino białe wytrawne 500ml
  • Szpinak baby świeży - paczka - minimum 300g
  • Czosnek - 2 główki
  • Szalotka - 3szt
  • Sól pieprz
  • Oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:
Obieramy krewetki, czyścimy z wnętrzności. Pomidorki kroimy w połówki, pietruszkę siekamy, parmezan ścieramy na tarce w płatki, papryczkę chilli drobno siekamy. Masło również kroimy w kostkę i odstawiamy do lodówki. Szalotkę kroimy w piórka, a czosnek rozgniatamy i siekamy.
Rozpoczynamy od gotowania makaronu
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy część masła, szalotkę, chilli i czosnek, po chwili krewetki i smażymy. Następnie zalewamy białym winem, redukujemy i dodajemy ugotowany makaron z łyżką wazową wody po gotowaniu. Zagęszczamy sos pozostałym zimnym masłem i doprawiamy posypując na koniec natką pietruszki. Przekładamy i ścieramy na drobnym oczku parmezan.

Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Krech

Makaron z bobem i szpinakiem


Składniki:

  • Makaron tagiatelle
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 400 g szpinaku baby
  • 500 g młodego bobu
  • 4 ząbki czosnku
  • Parmezan tarty
  • Świeży cząber / ewentualnie tymianek
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz zielony suchy ziarnisty

 

Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na maśle smażymy szpinak, po chwili dodajemy ugotowany bób, wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, świeżymi ziołami i przyprawami.
Makaron gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy i łączymy z sosem.
Przygotowane danie posypujemy tartym parmezanem.

Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Ceballo

Carbonara


Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 200g pancetty
  • 6 żółtek
  • 100 g parmezanu
  • 1/3 ząbek czosnku opcjonalnie
  • pieprz w młynku

 

Przygotowanie:
Pancettę kroimy w małe kawałki i wytapiam tłuszcz na patelni.
Żółtka mieszamy z tartym parmezanem.
Makaron gotujemy al dente, a odrobiną wody po gotowaniu hartujemy żółtka z serem.
Ugotowany makaron dodajemy do zesmażonej pancetty, mieszamy z masą serowo-jajeczną i mieszamy do momentu, aż makaron będzie równomiernie oklejony. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Przegapiłeś odcinek programu „Family Food Fight" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 108

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 833

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0