Ewa_Gotuje

Ferie w domu. Jak kreatywnie spędzić czas w kuchni z dzieckiem?

Ferie zimowe głównie kojarzą się nam z szaleństwem na śniegu. Niestety, zima w tym roku nie rozpieszcza. Co więc robić z dzieckiem, gdy za oknem nie ma śladu po białym puchu? Jest na to sposób!

Fot. materiały prasowe

Oprócz planszówek i czytania książek możecie wspólnie urzędować w kuchni i zorganizować kreatywne gotowanie. Jakie przekąski przygotować? Przedstawiamy nasze przepisy na wymyślne dania dla najmłodszych.

Zabawa w kucharza

Podczas ferii bez śniegu kuszącą dzieci alternatywą jest wielogodzinne siedzenie przed komputerem. Warto jednak pomyśleć o zorganizowaniu najmłodszym czasu tak, by ci choć na chwilę odcięli się od świata technologii. Doskonałym miejscem do zabawy i eksperymentów jest kuchnia, w której można błyskawicznie wyczarować prawdziwe rarytasy, zachęcające wyglądem i cieszące podniebienie, np. potworki z Polankami, minio-kanapki czy mięsne jeżyki. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.

Potworki z Polankami

Składniki:
• Parówki Polanki JBB
• Ciasto francuskie
• Mini kulki mozzarelli
• Czarne oliwki
• Czerwone pesto


Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wykrój trójkąty, a parówki Polanki przekrój na pół. Pesto rozsmaruj na trójkątach, na to daj pół parówki i zawiń. Piecz w 180°C przez ok. 20 minut. Mini kuleczki mozzarelli nabij na wykałaczki, a oczy zrób z kawałeczków czarnych oliwek.

Minio-kanapki

Składniki:
• Filet wędzony z indyka JBB
• Chleb tostowy
• Serek śmietankowy do smarowania
• Serek śmietankowy w plasterkach
• Ser żółty
• Oliwki

Sposób przygotowania:
Przygotuj po 2 plasterki fileta wędzonego z indyka JBB i żółtego sera oraz 2 kromki chleba tostowego. Z produktów wykrój kółka za pomocą foremki lub szklanki. Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym do smarowania. Zrób kanapkę warstwową: chleb tostowy posmarowany serkiem śmietankowym, filet wędzony z indyka JBB, żółty ser i jeszcze raz powtórz to samo. Buźkę i oczy zrób
z serka śmietankowego w plasterkach i z oliwki.

Ślimaczki z parówek

Składniki:
• Parówki polanki JBB
• Pomidorki koktajlowe
• Garść rukoli
• Słone paluszki
• Ser mozzarella
• Oliwki

Sposób przygotowania:
Ugotuj parówki, a następnie przekrój je na pół. Z jednej części zetnij spód, od połowy w stronę ogona, formując ciało ślimaka. Z drugiej części parówki odetnij grubszy plasterek na środek muszli, pozostałą część natnij praktycznie do końca, nie przecinając jednak spodu. Na ciało ślimaka nałóż krążek, na to ponacinaną część jako muszlę. Z sera i oliwek wytnij oczy, a rogi z paluszków. Na talerzu ułóż rukolę, pokrojone pomidorki, a na koniec ślimaczki. Podaj z kromką chleba posmarowaną masłem.

Źródło materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 51

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0