Gdy potrzebuję się skoncentrować, dodaję do kawy. Taki napój łagodzi też stres

Kawa z mlekiem to codzienny rytuał wielu Polaków. Przyjemnie pobudza i dodaje energii na cały dzień. Odkryj przepis i działanie kawy z mlekiem ryżowym, która nie tylko zredukuje zmęczenie, ale poprawi samopoczucie i koncentrację. Jak ją zrobić?

Kawa z mlekiem ryżowym. Odkryj pyszny przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mleko krowie, owsiane, sojowe, migdałowe, kokosowe - wybór dodatku do porannej kawy jest naprawdę ogromny. Choć można kierować się tylko smakiem i własnym gustem, warto zwrócić też uwagę na jego wartości odżywcze. Odkryj przepis i działanie kawy z mlekiem ryżowym.

Sprawdź także: Syci na długo i zmniejsza apetyt. Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka

Mleko ryżowe a napój ryżowy

Mleko ryżowe a napój ryżowy - czy to te same produkty? Załącznik rozporządzenia nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. dokładnie definiuje pojęcie „mleka surowego”. Jest to „mleko uzyskane z gruczołów mlecznych zwierząt gospodarskich, które nie zostało podgrzane do temperatury powyżej 40°C ani nie zostało poddane żadnej innej obróbce o równoważnym skutku”. Podobną linię orzeczniczą przyjął Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w 2017 roku, utwierdzając słuszność powyższej definicji.

Okazuje się więc, że nazwa „mleko” zarezerwowana jest wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego i w przypadku artykułów spożywczych na bazie roślin, powinno się używać sformułowania „napój roślinny”. Choć potocznie mówimy więc, że kupujemy mleko ryżowe, mamy na myśli napój ryżowy.

Jest on produkowany głównie z brązowego ryżu, często dosładzany cukrem lub syropem z agawy. Jakie właściwości ma mleko ryżowe? W porównaniu z tym krowim nie zawiera w ogóle cholesterolu i laktozy - to cenna informacja m.in. dla osób z nietolerancją białka krowiego. Co prawda, ma więcej węglowodanów (nie powinni po nie jednak sięgać diabetycy) niż tradycyjne mleko, ale często zostaje, w procesie produkcji, wzbogacone o witaminy z grupy B, wapń i żelazo. Dodatkowo nie zawiera glutenu i nie działa silnie alergizująco. Trzeba jednak pamiętać, że szklanka mleka ryżowego to nawet 150 kalorii.

Kawa z mlekiem ryżowym - przepis i działanie

Choć mleko ryżowe jest kaloryczne, to dodanie go w małych ilościach do kawy, wcale nie szkodzi, a pomaga. Jakie jest działanie kawy z mlekiem ryżowym? Napój to cenne źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów czy miażdżycy. Co więcej, opóźniają procesy starzenia, pomagając zachować prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kawa z mlekiem ryżowym to także cenne źródło witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. Nie tylko zmniejsza stres, ale też poprawia koncentrację. Taki napój dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne. 

Chcesz poznać przepis na kawę z mlekiem ryżowym? To nic skomplikowanego, tym bardziej że napój roślinny możesz przygotować samodzielnie w domu. Należy zagotować ryż z wodą i szczyptą soli. Ważny jest czas gotowania - około godziny lub nawet dwóch, na bardzo małym ogniu (szybszy sposób znajdziesz w przepisie poniżej). Następnie całość należy rozcieńczyć wodą i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Po przecedzeniu mleko nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na ciepło. Chcąc nadać mu nieco więcej smaku, możesz dodać do niego cynamon, kardamon lub wanilię.

Oczywiście, możesz też zakupić gotowy napój ryżowy w sklepie, ale zwróć uwagę na jego skład i jak najniższą zawartość węglowodanów oraz sodu.

Waniliowe mleko ryżowe

 Waniliowe mleko ryżowe Zobacz przepis

Waniliowe mleko ryżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po przygotowaniu mleka ryżowego zaparz kawę (ok. 150 ml). Do ciepłej dodaj ok. 100 ml mleka ryżowego. Opcjonalnie, do smaku, wsyp odrobinę cukru czy syropu z agawy lub daktyla.

Źródło: Smaker.pl, organic24.pl, wetgiw.gov.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1245

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1133

60 min
5
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 358

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2