Gdzie wyrzucać przeterminowane owoce i warzywa? Wiele osób popełnia ten sam błąd

Zdarza się, że zakupione lub przyrządzone wcześniej jedzenie przeterminuje się czy spleśnieje i niestety trzeba się go pozbyć. Czy wiesz, gdzie wyrzucać zepsute owoce i warzywa lub odstane resztki zupy? Wiele osób wciąż robi to nieprawidłowo, popełniając dwa podstawowe błędy.

Gdzie wyrzucać zepsute owoce i warzywa? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdzie wyrzucać zepsute owoce i warzywa, które już nie nadają się do spożycia? Choć spora część Polaków udaje się z nimi do sedesu, wcale nie jest to słuszne rozwiązanie. Nie chodzi tylko o możliwe zapchanie rur kanalizacji - właściwym miejscem jest jeden z koszy znajdujących się w domu. A co z kompostownikiem? Wiele osób zastanawia się, czy można do niego wrzucać zgniłe produkty spożywcze. Poznaj najważniejsze zasady dotyczące skutecznego pozbywania się resztek.

Sprawdź także: Jak segregować odpady kuchenne? Gotowa ściąga z rozwiązaniami

Gdzie wyrzucać zepsute owoce i warzywa?

Choć najczęściej zgniłe czy przeterminowane jedzenie trafia prosto do sedesu lub do pojemnika na odpady zmieszane, to musisz wiedzieć, że są to dwa podstawowe, najczęściej popełniane przez Polaków, błędy. Pierwszy sposób może prowadzić do niedrożności rur oraz zachęcić szkodniki (np. szczury) do zakładania gniazd w kanalizacji lub ścianach, a drugi - skutkować niewłaściwą segregacją śmieci, a w konsekwencji nawet przyznaną karą pieniężną.

Gdzie zatem wyrzucać zepsute owoce i warzywa, gdy już nie będziemy ich używać? Właściwy pojemnik to ten na bioodpady. Resztki trafiają do kompostowni, w której następuje specjalny proces ich recyklingu. Są wstępnie oczyszczane, a potem pod wpływem wysokiej temperatury i odpowiedniej ilości tlenu usuwa się z nich bakterie oraz pasożyty. Następnie kompost dojrzewa od trzech do sześciu tygodni, a później jest segregowany i wywożony.

Pamiętaj jednak, że do kosza na bioodpady nie może trafić jedzenie zanieczyszczone tłuszczem - jeśli w lodówce znalazłeś podgniłą sałatkę warzywną, doprawioną oliwnym dressingiem, wszystko zgarnij do pojemnika na odpady zmieszane.

Do jakiego kosza wyrzucać ugotowane warzywa?

Zasad segregacji resztek kuchennych jest całkiem sporo, jednak w przypadku owoców czy warzyw, nie są one bardzo skomplikowane. Niezależnie od tego, czy owoce lub warzywa są surowe, czy ugotowane, muszą trafić do pojemnika na bioodpady. Jeśli więc ugotowałeś ziemniaki albo marchewki na obiad, odkryłeś je w lodówce po dłuższym czasie i nie nadają się już do odświeżenia, podobnie jak przy spleśniałych - wyrzuć je do kosza na odpady ulegające biodegradacji.

Gdzie wyrzucać resztki jedzenia? | Fot. Smaker/Canva Pro

Gdzie wyrzucać resztki zupy?

Nieco inna odpowiedź padnie przy pytaniu, gdzie wyrzucać resztki zupy. Wiesz już, że niedobrym pomysłem jest wylewanie ich do muszli klozetowej - odpady mogą przykleić się do rur, wyrządzając szkody. Na początku, nad zlewem kuchennym czy sedesem, przecedź zupę. Wywar może spłynąć, bez obawy o uszkodzenie kanalizacji.

Co zrobić z pozostałymi składnikami? Wszystko zależy od tego, czy przyrządzałeś zupę na bulionie mięsnym, czy roślinnym. Produkty stałe z zup na wywarze mięsnym wyrzuć do kosza na odpady zmieszane (np. ugotowane mięso, resztki ryb). Jeśli zupa jest pochodzenia roślinnego i nie ma w niej tłuszczu, resztki mogą trafić do odpadów bio (np. ugotowane warzywa, makaron czy ryż).

Czy zepsute owoce i warzywa można wrzucić do kompostownika?

Osoby świadome ekologicznie często posiadają przydomowy kompostownik. To specjalnie przygotowany pojemnik, który pozwala pozbyć się wielu odpadów spożywczych, tworząc przy tym pożywny nawóz dla roślin ogrodowych. Do kompostowania nadają się m.in. obierki z owoców i warzyw (np. z jabłek, marchewek, ziemniaków), fusy z kawy i herbaty, skorupki jaj czy niezjedzone i przeterminowane posiłki. 

Czy zepsute owoce i warzywa można wrzucić do kompostownika? Niestety nie. Już zepsutą, podgniłą lub spleśniałą żywność trzeba wyrzucić do kosza z bioodpadami. Do przydomowego pojemnika nie mogą też trafić odpadki pochodzenia zwierzęcego (kości, mięso, całe jaja), płynne resztki jedzenia, bardzo tłuste posiłki czy gotowane warzywa (szczególnie z zupy na wywarze mięsnym, bo swoim aromatem przyciągną szkodniki). 

Źródło: Smaker.pl, segregujna5.um.warszawa.pl, eko.um.ostrowiec.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »

Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Sernik który nie opada

Przepis na idealny sernik który nie opada! Jest pulchny, delikatny i wilgotny.

Odsłon: 550

>60 min
12
wszystkie
4
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 107

wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 104

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1