Gdzie wyrzucać słoiki z zawartością? Co zrobić z potłuczonymi słoikami i zakrętkami?

Świadomość ekologiczna rośnie z roku na rok, coraz więcej osób segreguje śmieci, dbając o to, aby wszystkie odpady nie lądowały w jednym koszu. Czy wiesz jednak, gdzie wyrzucać słoiki z zawartością? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie może budzić niemało wątpliwości. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak w prawidłowy sposób zutylizować słoiki.

Gdzie wyrzucić potłuczone słoiki, oraz słoiki z zawartością? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Niemal każdy uczeń szkoły podstawowej bez zawahania się odpowie na pytanie, do jakiego kosza na śmieci wyrzucamy szkło. Oczywiście mowa tu o pojemniku w zielonym kolorze. To właśnie tu lądują wszelkie butelki oraz szklane opakowania. Problem pojawia się, jednak kiedy w słoiku lub butelce są resztki żywności, lub – co gorsza – mamy do czynienia z nieużytym, ale przeterminowanym produktem. Gdzie wyrzucać słoiki z zawartością? Problemem mogą być również potłuczone słoiki, czy możemy po prostu wyrzucić je do kosza? 

Sprawdź także: Czy można używać przeterminowanej śmietany? Gdzie wyrzucić śmietanę lub jogurt po terminie?

Gdzie wyrzucać słoiki z zawartością?

W słoiku pozostała resztka dżemu, sosu warzywnego, lub sałatki, czy można wrzucić je bezpośrednio do kosza? Pełne słoiki wyrzucamy do pojemników na odpady zmieszane, które z reguły mają czarny kolor. Natomiast zawartość słoika można wyrzucić do pojemnika na odpady bio, który ma kolor brązowy. Jeżeli istnieje możliwość umycia słoika, należy go wrzucić do pojemnika na szkło. Zastanawiasz się, gdzie wyrzucać zakrętki ze słoików? Taka zakrętka powinna wylądować w koszu żółtym, czyli tym przeznaczonym na plastik i metal. Uprzednio również należy upewnić się, że jest czysta. Warto pamiętać także, że słoiki można umyć, wyparzyć i ponownie użyć. 

Co zrobić z potłuczonymi słoikami?

Jeżeli potłuczone butelki czy słoiki są czyste, należy wrzucić go do zielonego pojemnika na szkło. Warto pamiętać, że w procesie recyklingu szkło jest tłuczone, a następnie przetapiane. Co ciekawe, szklane opakowania należą do jednych z najbardziej ekologicznych rozwiązań, ponieważ mogą być przetapiane wielokrotnie. 

Źródło: smieci.eu, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45391

30 min
83
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4837

60 min
11
>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2