Dania jednogarnkowe

Wiele gospodyń wyznaje zasadę, że w kuchni nic nie może się zmarnować. Dlatego, kiedy w lodóce znajdą produkt, który nieznacznie przekroczył datę przydatności do spożycia i tak szukają dla niego zastosowania. Czy jednak jest to bezpieczne? W poniższym artykule sprawdzimy, czy można używać przeterminowanej śmietany.

Co się stanie, kiedy użyjesz śmietany po terminie? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jednym ze sposobów na dbanie o zdrowie oraz uniknięcie rewolucji żołądkowych, jest sprawdzanie terminu przydatności do spożycia, który znajduje się na opakowaniu wszystkich produktów żywnościowych. Ten nawyk nie tylko oszczędzi ci przykrych konsekwencji zdrowotnych związanych ze zjedzeniem zepsutej żywności. Pomoże ci zaplanować posiłki – przestrzegając daty na opakowaniu zużyjemy dany produkt w odpowiednim czasie, unikając marnowania żywności.

Na pewno zdarzyła ci się sytuacja, kiedy potrzebowałeś śmietany do zabielenia zupy lub sosu, jednak okazało się, że jest ona przeterminowana. Wówczas pojawia się pytanie, zużyć ją, a może wrzucić do kosza? Sprawdź, czy można używać przeterminowanej śmietany oraz gdzie wyrzucić produkt po terminie. 

Sprawdź także: Pasta kanapkowa na jesienną chandrę. Jest pełna wartościowego białka i zdrowych tłuszczów

Czy można używać przeterminowanej śmietany?

Śmietana to jeden z tych produktów, które często przewijają się w kuchni. Dodajemy ją do zup, śmietanowych sosów do makaronów, a także sałatek, na przykład mizerii. Na każdym kubeczku śmietany znajdziemy datę, warto wiedzieć może można rozróżnić jej dwa rodzaje. Jeżeli na opakowaniu widnieje napis: "najlepiej spożyć przed" jest to dla nas informacja o dacie minimalnej trwałości produktu. Wówczas, nawet jeśli otworzymy produkt dzień lub dwa po sugerowanym terminie, nie powinien on zmienić swojego smaku, zapachu czy konsystencji, prawdopodobnie będzie nadawał się do zjedzenia. W tym przypadku śmietana, która kilka dni po terminie, była przechowywana cały czas w lodówce i nie zmieniła swojej formuły, może być zużyta. Maksymalnym czasem, którego nie należy przekraczać będzie tu tydzień. 

Drugim oznaczeniem jest informacja "należy spożyć do", mówi nam to o maksymalnej dacie przydatności do spożycia. Kiedy minie, lepiej nie spożywać już tego produktu i wyrzucić go do kosza, może on bowiem spowodować zatrucie pokarmowe.  

Gdzie wyrzucać przeterminowana śmietanę/jogurt?

Jogurt lub śmietana zepsuły się, lub są przeterminowane i absolutnie nie nadają się do spożycia? Wówczas należy je wyrzucić. Nie możesz jednak bezpośrednio wrzucić opakowania z zawartością do śmietnika. Najpierw należy je opróżnić, dokładnie wyskrobać zawartość, a następnie umieścić kubeczek w koszu na odpady przeznaczonym na plastik. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 2575

30 min
12
Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 220

30 min
3
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 21

30 min
0
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 340

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1