Dania jednogarnkowe

Czy wiesz, że produkty, które jemy wpływają nie tylko na nasze zdrowie, sylwetkę, ale i na samopoczucie? Dlatego tak ważne jest, aby zadbać o swój organizm, dostarczając mu niezbędnych makroskładników, czyli białka, tłuszczów i pełnowartościowych węglowodanów. W poniższym artykule przedstawimy ci przepis na niezwykle zdrowe śniadanie, dzięki któremu ominie cię jesienny spadek nastroju.

Jak zrobić pastę z jajek, awokado i tuńczyka? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ograniczanie węglowodanów w diecie w ostatnich latach zrobiła się bardzo popularne. Tak więc zamiast białego pieczywa, płatków śniadaniowych z dużą ilością cukru, czy słodkich drożdżówek, na śniadanie serwujemy jajka, awokado oraz ryby, które są genialnym źródłem białka i tłuszczów. Paulina Korol, dietetyczka, która wiedzą na temat żywienia dzieli się na swoim koncie na Instagramie, w jednym z postów przytoczyła badanie, w którym udowadniano wpływ składu diety na nasz nastrój. Sprawdź, jakie właściwości ma tuńczyk, awokado i jajka oraz poznaj przepis na zdrową pastę kanapkową. 

Sprawdź także: Mięso w słoikach może stać nawet kilka lat. Jak to zrobić? Tego nikt wam nie powie

Jakie właściwości ma tuńczyk?

Tuńczyk to jedna z tych ryb, która często ląduje na naszych talerzach. Jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, oraz witamin z grupy B, oraz witaminy D, a także związków mineralnych: potasu, magnezu, fosforu i selen. Doskonale wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera pracę serca i chroni je przed chorobami. Obecny w nim potas i magnez pomagają regulować ciśnienie krwi. Dodatkowo wspiera układ nerwowy, zapewnia dobrą pamięć i koncentrację. Regularne jedzenie tuńczyka pomaga także wzmocnić kości, zęby oraz zadbać o prawidłową pracę mięśni, odpowiada za to między innymi zawarty w nich magnez i fosfor. Natomiast selen wspiera pracę tarczycy oraz ma działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, tuńczyk należy do ryb niskokalorycznych, w 100 g znajduje się ok. 135 kcal, dlatego z powodzeniem można jeść go na diecie odchudzającej. 

Należy jednak pamiętać, aby spożywać tuńczyka z umiarem, ponieważ może zawierać metale ciężkie, w tym rtęć. Dlatego nie jest najlepszym wyborem dla małych dzieci, kobiet w ciąży, oraz tych, które karmią piersią. Nie powinny spożywać go także osoby, które zmagają się z częstymi alergiami pokarmowymi. 

Jakie właściwości mają jajka?

Jajka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, dostarcza sporo białka, które określa się jako białko wzorcowe, oznacza to, że zawiera ono wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy. Znajdziesz w nich: witaminę A, te z grupy B, E, D i K oraz minerały: wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, potas, miedź, selen, czy cynk. W jajkach znajdują się także kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają prawidłową pracę układu krążenia. Co ciekawe, pomagają zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie jajek jest także bardzo korzystne dla zdrowia oczu, pomaga chronić je przed chorobami takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej, odpowiadają za to zawarte w nich luteina i beta-karoten. Świetnie sprawdzą się również na diecie redukcyjnej, jedno jajko zawiera 80 kcal, podczas gdy dostarcza tak wielu cennych wartości, dodatkowo sprawiając, że długo czujemy się syci. 

Właściwości awokado 

Zdrowych tłuszczów dostarcza także awokado. Owoc ten pomaga zadbać o serce i układ krwionośny, chroni organizm przed chorobami, reguluje ciśnienie krwi, oraz obniża wysoki poziom "złego" cholesterolu. Zawiera witaminę A, te z grupy B, E, K, oraz minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, czy sód.

Awokado dobrze sprawdzi się, podczas procesu utraty zbędnych kilogramów, ma wpływ na kontrolę apetytu. Jest także źródłem luteiny i zeaksantyn, które pomagają dbać o wzrok. Ponadto obecny w awokado kwas foliowy warto wprowadzić do diety kobiet w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka. Regularne spożywanie awokado zapobiega cukrzycy oraz insulinooporności. Ma również właściwości  przeciwutleniające, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. 

Przepis na pastę kanapkową 

Do przygotowania pysznej pasty kanapkowej dla dwóch lub trzech osób, będziesz potrzebować: puszki tuńczyka w sosie własnej, czterech jajek, jednego małego awokado, pół cebuli, dużego ogórka kiszonego, odrobiny sosu Sriracha, łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu greckiego, sól i pieprz do smaku.  

Jajka ugotuj na twardo, poczekaj aż wystygną. Do miski przełóż puszkę tuńczyka odsączonego z zalewy, dodaj jajka, oraz awokado i rozgnieć wszystkie widelcem. Wrzuć pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego i cebulę. Dodaj łyżkę majonezu, jogurtu greckiego i sosu Sriracha. Dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj. Pastę podawaj wraz z pełnoziarnistym pieczywem. 

Źródło: Instagram/paulinakorol, fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1