Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-11-2025
Proponuję przepis na pyszny domowy chleb drożdżowy, ale nie taki typowy jak z foremki, tylko zagniatany, jak z piekarni. Jest przepyszny i cudownie pachnie i bardzo łatwy w przygotowaniu. Serdecznie polecam.
Mikser + haki do ciasta drożdżowego
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13076
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1481
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14395
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5947
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13076
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1481
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14395
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5947
Składniki
1. Ciasto chlebowe będzie bardzo luźne, a im luźniejsze ciasto tym trudniej je wyrabiać, ale tym smaczniejszy chlebek, dlatego polecam do wstępnego zagniatania użyć miksera. Do misy miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 7 g drożdży suchych. Mieszamy np. łyżką.
2. Wlewamy 230 ml wody (najlepiej letniej - nie zimnej i nie gorącej).
3. Wlewamy 100 ml mleka (tak jak woda - letnie, nie zimne i nie gorące).
4. I miksujemy, aż składniki się połączą. Najlepiej użyć do tego takich specjalnych haków do wypieków drożdżowych (nazywam je kręciołkami).
5. Następnie ciasto musi odpocząć. Przykrywamy misę miksera folią spożywczą oraz ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - na około 1 godzinę.
6. Po ok. godzinie wyciągamy ciasto z miski i zagniatamy, na oprószonym mąką blacie.
7. Następnie zagniecione ciasto rozpłaszczamy na blacie i zwijamy wzdłuż oraz zawijając brzegi do środka (polecam zobaczyć to na filmie).
8. Utworzony bochenek kładziemy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. Chlebek kładziemy łączeniem od spodu i następnie zawijamy ciasto pod spód, by formować ładny bochenek ale też by naprężyć skórkę.
9. Chlebek znów musi odpocząć. Obsypujemy go obficie mąką, przykrywamy folią spożywczą, ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni C.
11. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy chlebek ostrym nożem.
12. Dobrze jest wnętrze nagrzanego piekarnika spryskać wodą.
13. Wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od spodu.
14. Upieczony chlebek studzimy na kratce i upajamy się wspaniałym zapachem.
15. Kroimy chlebek dopiero po całkowitym wystudzeniu. Krojenie ciepłego chleba może spowodować, że chleb się rozpadnie... Smacznego :)